Буквально кілька місяців тому місцеві ЗМІ із захопленням писали, що після тривалої бюрократичної тяганини, збору всіх дозволів, у т.ч. Мінкульту, заповідника «Софія Київська» та ЮНЕСКО (бо йдеться про пам'ятку архітектури), нарешті розпочато будівельні роботи з реконструкції маленького цегляного будинку, схожого на замок, розташованого на Пейзажній алеї в Києві (вул Велика Житомирська, 34а). Цим будиночком, в якому колись проживали місцеві ченці, милувався Тарас Шевченко, Віктор Васнецов і Адріян Прахов. Про це пише politrada

Згідно з паспортом проєкту в реконструйованому будинку в кінці цього року має оселитися Посольство Японії в Україні. Замовником проекту виступає девелоперська компанія "Будстандарт«, контроль будівництва здійснюватиме компанія» Урбан дизайн", архітектори – ігор Данилов та Станіслав Дьомін. » Ми збережемо історичну частину будинку", - запевняють автори проекту.

Суть проєкту полягає в тому, щоб змінити перекриття між поверхами, але при цьому зберегти його фасадну частину і добудувати нову прибудову в сучасному стилі. Таким чином архутектура будинку буде палавно поєднувати сучасний і історичний дизайн. Окремо зазначено, що висота оновленого будинку залишиться незмінною і буде відповідати висоті старого фасаду – 17,8 метрів, а також збережено Кількість поверхів.

Це добре видно з ескізу проєкту (фото додається).

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Але як це часто буває, обіцянка-цяцянка. ЮНЕСКО, давши дозвіл на реалізацію проєкту, і не підозрює, що японське посольство в Києві зі знаменитого будинку замкового типу хоче побудувати чергову висотку на Пейзажній алеї. На очах руйнується історичний фасад, бо він, як виявилося, обмежує політ фантазії "великих зодчих" сучасності. Японці мовчки споглядають за спорудженням нової висотки на самому краю Пейзажної алеї, тому що чим більше висота, тим краще вид з вікна японського посла на мальовничу Воздвиженку, Замкову гору, Дніпро і Андріївську церкву буде відкриватися звідти. Будівельники працюють у три зміни, очевидно поспішаючи завершити об'єкт. На даний момент навіть неозброєним оком видно, що висота реконструйованого об'єкта вже не відповідає затвердженому проекту будівництва. Кримінальний кодекс України кваліфікує такі діі як самоуправство. Але будівельників мабуть поки не сильно хвилює ризик арешту приміщення, а також всієї будівельної техніки, а згодом і проблеми з введенням будинку в експлуатацію. У КМДА немов "в рот води набрали" і на всі запити в рамках закону Про доступ до публічної інформації з вимогою повідомити технічні деталі узгодженого проекту зухвало відповідають загальними фразами (див фото). Поліція, реформована прокуратура і» прозора " Державна архітектурно-будівельна інспекція поки також не балують реконструйований об'єкт своєю увагою. Мабуть же небезкорисно.
В принципі нічого нового для сучасних українських реалій, але чи варто вплутуватися в подібні афери посольству такої шанованої країни як Японія тільки заради красивого вигляду з майбутніх вікон Посла?
Заспокоює в цій ситуації насамперед те, що всі попередні спроби зазіхнути на Пейзажку і побудувати там хмарочос зустрічали активний опір місцевої громади і завершувалися для горе-будівельників невдало, незважаючи на щедрі хабарі і «дах» силових структур. Хто переможе, японський» дах" або " дух " Старокиївських пагорбів, скоро побачимо.