Журналісти Голос.ua провели розслідування й з’ясували, яким чином відомі мережі побутової техніки та електроніки «Фокстрот» та «Комфі» нав’язують покупцям у якості навантаження до основної покупки електронний контент під видом програмного забезпечення, за котрий до того ж доводиться додатково платити.

«Напевно кожен з нас стикався з ситуацією: вибираємо в торговому залі побутову техніку і раптом виявляється, що платимо ми за неї на 5-20% більше, ніж вона коштує. На ціннику і в чеку - ціна не пилососа або смартфона, їх фактична ціна нижча! А платимо ми так тому, що просто змушені придбати ще якусь «інструкцію з початкового запуску і вивчення техніки» або антивірус, або страховку, або, скажімо, електронну книгу рецептів здорової їжі. Причому, ці придбання в чеку йдуть другим товаром, часто - дрібним малопомітним шрифтом. І - на відміну від основного товару - не обкладаються ПДВ. А, припустимо, якщо покупець вирішить у визначений законом двотижневий термін повернути товар - про гроші, сплачені за «інструкцію» або книгу рецептів, доведеться, зрозуміло, просто забути»,- повідомляють автори розслідування.

Видання наводить свіжу інформацію від таємного покупця, який побував в двох мережевих магазинах: «Фокстрот» та «Комфі» - та придбав там мікрохвильовку, пилосос, грильницю та смартфон.

В усіх випадках в чеках – крім основного товару – значаться ще й додаткові покупки. Так, у «Фокстроті» довелося придбати доступ до електронної книги рецептів (причому, навіть у випадку, коли купували пилосос), а у «Комфі» - доступ до електронної інструкції по користуванню – але не конкретним пристроєм, а цілою низкою товарів, що є у тій мережі. Причому, «рідна» інструкція до смартфону також була у наявності – абсолютно безкоштовно у паперовому вигляді, в упаковці з товаром. Але все одно довелося купувати ще й електронну.

Як виявили розслідувачі, мережі таким чином не лише додатково заробляють на кожному з нас. Вони нав’язують нам звичайний електронний контент (який, до речі, можна знайти в інтернеті безкоштовно!) під видом програмного забезпечення. І таким чином ще й ховаються від оподаткування. Адже згідно з законодавством, реалізація програмного забезпечення не оподатковується. Тоді як продаж електронного контенту супроводжується сплатою ПДВ.

Популярні новини зараз

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

РФ може відкласти наступ через несподівані обставини

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

«За три останні роки ми, купуючи мікрохвильовку або телевізор, «подарували» тільки двом мережевикам - «Комфі» і «Фокстроту» - понад 3,5 млрд грн, а держбюджет при цьому недорахувався понад 700 млн грн несплаченого ПДВ»,- наголошують журналісти і радять покупцям бути пильними й ретельно вивчати, за що саме вони сплачують, купуючи товар в магазинах електроніки.