Міністр юстиції України Денис Малюська зізнався, що на нього тиснула "віп-персона" з вимогою стати на бік забудовниці Молчанової та її бізнес-партнера Раймондаса Туменаса (який володіє в Україні також мережею супермаркетів "Новус"), котрі намагаються відібрати ринок "Столичний" у його законних власників.

За даними OBOZREVATEL, цією загадковою персоною є народний депутат від "Слуги народу" Микола Тищенко, відомий також як "Коля Оболонський", що послідовно відстоює інтереси рейдерів найбільшого ринку сільгосппродукції в Україні.

Пізно ввечері 9 лютого міністр юстиції Денис Малюська на своїй сторінці у Фейсбук вперше висловився з приводу звинувачень на свою адресу в тому, що міністр нібито покриває рейдерів "Столичного". Саме в цьому Малюську звинувачують організатори регулярних пікетів під Мінюстом, що представляються активістами "Правого сектора", – і фактично вимагають скасування законного рішення Офісу протидії рейдерству щодо ринку "Столичний". Втім, причиною, що змусила міністра перервати мовчанку, стали не ці пікети, а те, що "активісти" ввечері 9 лютого приїхали під будинок Малюськи, де перебувала його дружина та діти, палили фаєри біля воріт і скандували гасла з нецензурною лайкою.

Наразі пікетники де-факто втрутилися у спір, що відбувається між двома співвласниками ринку "Столичний" – мажоритарним акціонером цього підприємства бізнесменом Олександром Стельмахом (77,5% акцій) та міноритарною акціонеркою, власницею крупної будівельної компанії "Столиця Груп" Владою Молчановою (22,55% акцій). Причому вимагають вони ухвалення рішень на користь останньої. Зокрема, після того як Офіс протидії рейдерству ухвалив рішення, яким "відкотив" назад внесені у реєстр прав власності зміни, внаслідок яких підконтрольна Молчановій фірма "Спецбуд-Моноліт" начебто за іпотечною угодою заволоділа майном ринку "Столичний" вартістю у понад 300 млн грн.

Малюська розповів: ОПР двічі скасовував незаконне внесення змін у реєстр права власності на користь Молчанової і Туменаса. Адже на об’єкт нерухомості, яким намагалася заволодіти підконтрольна їм компанія, наразі накладено судове обтяження. Тож жодних дій, зокрема і реєстраційних, з ним проводити не можна, доки цього не дозволить суд.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

Міністр нагадав, що перша спроба компаніями Молчанової захопити павільйон "Овочі-Фрукти" відбулася 14 грудня 2020 року. Тоді державний реєстратор викинув з ЄДР інформацію про судове обтяження, а приватний нотаріус миттєво оформив перехід права власності до "Спецбуд-Моноліту". Однак вже 15 грудня Офіс протидії рейдерству скасував протиправні зміни у реєстрі.

Вже 17 грудня ситуація повторилася – за участі вже інших реєстратора та нотаріуса. А 18 грудня зміни було скасовано Офісом протидії рейдерству.

Втретє схему спробували повторити з певними нововведеннями: приватний виконавець видалив із реєстру речових прав на нерухомість інформацію про арешт суду, державний реєстратор під виглядом "позасудового стягнення на іпотеку" (усупереч договору іпотеки, який такої можливості не передбачав) змінив власника нерухомості. А на завершення приватний нотаріус оформив перехід власності на іншого нового власника, який зразу ж передав "добросовісно набутий" об’єкт в оренду. І це рішення зрештою, вивчивши всі обставини справи, Офіс протидії рейдерству також скасував.

Прикметно, що державні реєстратори та нотаріуси, які були задіяні у відверто рейдерських схемах і фактично скоїли злочин – відбулися, за словами міністра, позбавленням доступів до держреєстрів строком на 3 місяці. Не вилетіли з професії з "вовчим квитком", не понесли кримінальну відповідальність, як це було би з ними в будь-якій цивілізованій європейській країні – а просто пішли на "канікули" на 3 місяці. Після завершення яких вони знову зможуть робити те саме, що й робили. І слухняно виконувати будь-які забаганки рейдерів.

Але найцікавіше, що у своєму пості Малюська згадує, що до нього кілька разів підсилали якусь загадкову "віп-персону", яка намагалася змусити міністра вплинути на Офіс протидії рейдерству, аби його члени "закрили очі" на безчинства у стилі 1990-х і на дії "чорних реєстраторів".

Прізвища цієї загадкової "віп-персони" Малюська не назвав. Однак OBOZREVATEL, проаналізувавши всю інформацію щодо протистояння довкола "Столичного", дійшов висновку, що тиснути на міністра, з високою долею вірогідності, міг народний депутат від "Слуги народу", власник ресторану "Велюр" Микола Тищенко. Саме він, за даними низки непов’язаних між собою джерел, особисто "кришує" Молчанову і допомагає їй "рейдерити" найбільший ринок сільськогосподарської продукції в Україні. Саме він, за даними, які OBOZREVATEL отримав із достовірних джерел, тиснув на Мін'юст в інтересах Молчанової. І саме він, стверджують наші джерела, вимагав у Малюськи не скасовувати протизаконні дії "чорних реєстраторів". Тобто – намагався змусити міністра порушити законодавство і фактично стати на бік рейдерів "Столичного", не скасувавши незаконні дії реєстраторів та нотаріусів.

Малюська, як відомо, на тиск не піддався, за що і отримав так званих представників ПС спершу під стінами міністерства, а згодом – і біля свого будинку, де вони лякали родину та сусідів міністра.

OBOZREVATEL звертається до правоохоронних та антикорупційних структур України з вимогою навести лад у країні й зупинити тривожну практику, коли рейдери, порушуючи всі можливі закони, намагаються "віджимати" бізнеси за допомогою "чорних реєстраторів", фізичних нальотів, тиску проплачених активістів та лобістів з депутатським мандатом. Ми закликаємо правоохоронців перевірити нашу інформацію щодо тиску на міністра юстиції з боку народного депутата від провладної партії Миколи Тищенка – і надати використанню ним свого політичного становища задля впливу на Мінюст та участі у рейдерському захопленні великого підприємства належну оцінку. Надворі – 2021 рік. І застосування найгірших методів та практик часів 1990-х під прикриттям депутатського мандату є неприпустимим і має потягти за собою покарання.

Ні окремі депутати, що вступили в змову з рейдерами, ні вулиця не можуть підміняти собою закон. І завдання правоохоронних органів полягає у забезпеченні виконання законів усіма громадянами України незалежно від статків, партійної приналежності чи депутатської недоторканності.

OBOZREVATEL також закликаємо міністра юстиції Дениса Малюську вчинити так, як він мав би вчинити і за законом, і за совістю. Не обмежуватися натяками, а написати заяву до МВС щодо спроб тиску на нього з вимогою ухвалити неправомірне рішення. З прізвищем особи, що тиснула, і з деталями вимог, які висувалися.

Бо, як зазначив у своєму пості сам Малюська, "з цим треба щось терміново робити".