Житомирська область повернулася в часи бандитського переділу власності 90-х років. Рік тому, в Коростеньском районі, рейдери захопили СТОВ «Бондаревское», і з тих пір грабують фермерів, відбираючи і розпродаючи під загрозою фізичної розправи весь урожай. Як з’ясували журналісти телеканалу ICTV, організатором земельних афер і бандитських нападів на підприємців є начальник хозотдела Генеральної прокуратури України Анатолій Гатунок. Правоохоронні органи явно грають на стороні рейдера в прокурорських погонах. Останню надію фермери покладають на Президента України Володимира Зеленського.

Про це йдеться у матеріалі Народної Правди.

«Дикий Захід» на українських полях

У Вінницькій та Житомирській областях підприємці страждають від афер і диких набігів. І захистити їх нікому, так як організатори такого свавілля сидять дуже високо. Про це йдеться у журналістському розслідуванні телеканалу ICTV.

Рік тому, коли настав час збору урожаю, на директора СТОВ «Бондаревское» В’ячеслава Паламарчука, як у 90-ті роки, «наїхали» бандити. Молодики в спортивних костюмах вивезли керівника великого аграрного підприємства в ліс і під загрозою вбивства змусили звільнитися з підприємства.

Популярні новини зараз

У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція

Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою

Показати ще

«Приїхали молодики в спортивних костюмах, «запропонували проїхати в ліс. На цьому моя трудова діяльність закінчилася. Від мене вимагали звільнити посаду, здати машину, печатку підприємства. Коли мене змушували звільнитися, сказали, що це вимога Анатолія Гатунка, щоб він міг зібрати врожай», – каже Паламарчук.

Співробітники і пайовики «Бондаревського» розповідають, що бандити протягом року тероризують їх, обираючи до нитки. Весь урожай, вартість якого оцінюється в десятки мільйонів гривень, вивозиться з полів фурами і безслідно зникає.

«З полів практично все вивезли. Вивозили фурами. А де потім зерно пропало, ніхто не знає», – обурюється тракторист Василь Пилипенко.

«По паперах вони спеціально занизили врожайність. Хоча урожай був хороший. На поле зерно ніхто не зважував», – свідчить тракторист Василь Малюк.

Обурені фермери зверталися до всіх правоохоронних органів, але від них не було жодної реакції. У 2018-му, НАБУ і НАПК зареєстрували заяви пайовиків про порушення кримінальної справи під номерами 204/3311201 і 07/54121/18. Проте розслідування так і не почалося. А все з тієї причини, що до скандальним маніпуляціям причетний не хто-небудь, а цілий співробітник Генеральної прокуратури України Анатолій Гатунок.

Сімейний бізнес-клан Гатунка

Гатунок анатолій офіційно працює в керівництві ГПУ, займаючи посаду начальника господарського відділу. А його аграрний бізнес оформлений на дружину.

«Те, що я бізнесом не займаюся, це точно. Те, що дружина займається бізнесом, це теж точно. Якщо я з дружиною приїжджаю раз в три тижні, раз на місяць в Бондаревку, то це ні про що не говорить», – лукавить прокурорський начальник.

Дружину чиновника Людмилу Пономаренко в господарстві ніхто ні разу не бачив. Всі бізнес-питання вона автоматично переадресовує своєму чоловікові, не соромлячись роздавати номер мобільного телефону дружина будь-кому, хто цікавиться продукцією СТОВ «Бондаревское».

«Задайте питання Анатолію Григоровичу. Якщо ваша пропозиція зацікавить, він вам все розповість», – відповіла по телефону журналістам ICTV пані Пономаренко.

Сімейний злочинний агробізнес прокурорської пари йде, схоже. успішно. У власності сім’ї кілька престижних іномарок: шикарний «Рендж Ровер» вартістю у 60-80 тис. доларів, представницька «Ауді» А8 і ще «БМВ». Ось тільки у відповідності з декларацією, Людмила Пономаренко щорічно отримує від свого підприємства виключно мінімальну зарплату, якої не вистачить навіть на заправку однієї машини. Однак антикорупційні відомства чомусь не бачать у цьому нічого підозрілого. А ось працівники ферми свідчать, що всій агроимперией керує особисто співробітник ГПУ Анатолій Гатунок. Він регулярно приїздить, роздає вказівки, платить гроші, незважаючи на законодавчу заборону держслужбовцям такого рангу займатися підприємницькою діяльністю.

«Він своєчасно, в робочі дні писав заяви на відпустки за сімейними обставинами, використовував свої вихідні для того, щоб виїжджати на місце, де відбувалися ці події», – пояснює ситуацію радник ГПУ Андрій Лисенко.

До речі, брехня Гатунка про те, що він не займається бізнесом офіційно спростувала і Коростенська районна державна адміністрація. На офіційному сайті керівництво району дякує керівника СТОВ «Бондаревское» Гатунка Анатолія Григоровича за благодійну допомогу з ліквідації наслідків стихійного лиха.

Як Гатунок продав, а потім «віджав» СТОВ «Бондаревское»

Кримінальну історію про те, як Анатолій Ґатунок спочатку продав, а потім «віджав» агрокомпанію «Бондаревское», як шахраював з земельними паями, ЗМІ вже розповідали. Для повноти картини нагадаємо основні моменти рейдерської схеми, реалізованої Гатунком в злочинній змові з групою осіб.

Дружині Анатолія Гатунка Людмилі Пономаренко дійсно належало СТОВ «Бондаревское» (ЄДРПОУ 03743486) в Коростеньском районі, а син Артур, депутат Запорізької облради досі контролює 100% частку ТОВ «Агроуспех-1» (ЄДРПОУ 39320297) в Олевському районі. У березні 2018 року Гатунок Анатолій вирішив «продати» обидва підприємства підприємниці Руслані Приходько. Її бізнес-партнери Олександр Грицун Василь Матієнко, які перебували в змові з чиновником ГПУ, переконали підприємницю викупити вскладчину з 80% у статутних фондах ТОВ двох, а за підсумками врожаю придбати решту частки. Продажна вартість активів склала $395 тис., з яких $291,2 тис. – ціна 1400 га земельного банку двох підприємств (СТОВ «Бондаревское» – 900 га, ТОВ «Агроуспех-1» – 500 га). 27 квітня 2018 року, в офісі нотаріуса, відбулася угода купівлі-продажу 80% частки активів СТОВ «Бондаревское».

Руслана Приходько заплатила Анатолію Гатунку $170 тис. готівкою. Після державної перереєстрації складу учасників ТОВ був призначений новий директор В’ячеслав Паламарчук. Після операції, почавши посівну, нова власниця виявила, що зіткнулася з шахраями.

«Ми провели інвентаризацію земель. Виявилося, що двом ТОВ належали права на істотно менші площі землі. Замість 900 га СТОВ «Бондаревское» мало право обробляти лише 742 га, а «Агроуспех-1» мала у своєму банку всього 336 га замість 500 га. Більше того, частина земель, які Ґатунок показував, як частина власності «Бондаревського», належали іншим підприємствам – ТОВ «Некращи» та ПП «Черняхівська аграрна група». Він незаконно засіяв ці чужі землі», – заявила Руслана Приходько.

У вересні 2018-го дружина чиновника ГПУ, з надуманих мотивів, подала позов у Господарський суд Житомирської області про розірвання договору купівлі-продажу корпоративних прав на СТОВ «Бондаревское». В цей час Ґатунок, Грицун Матієнко взяли підприємство під свій контроль. Методи описані вище.

Остання надія на Зеленського

На даний момент рейдери продовжують грабувати підприємство, а їхні адвокати домагаються у суді повернути дружині Анатолія Гатунка 100% частки в СТОВ «Бондаревское». При цьому, отримані від Руслани Приходько $170 тис., чиновник Генпрокуратури повертати не збирається.

У вінницькій поліції ошуканих пайовиків просто ігнорують, стверджуючи, що в офіційному зверненні постраждалих складу злочину не виявлено. Останню надію фермери покладають на Президента України Володимира Зеленського, до якого планують звернутися особисто. Люди просять захисту у Гаранта, адже закінчення епохи бідності неможливо в країні, в якій закон порушують ті, хто зобов’язаний його захищати!