Оливкова олія – невід'ємна частина італійської кухні, і так було протягом багатьох тисяч років.
Так, вчені з США, зовсім недавно, зробили відкриття, що в Італії почали використовувати "рідке золото", як іноді називають оливкову олію, вже на рубежі 2-3 тисячоліть до нашої ери. Тобто як мінімум на 700 років раніше, ніж було прийнято вважати.


Результати дослідження незвичайної посудини зі слідами "рідкого золота" представлені в науковому виданні Analytical Methods.
Група дослідників на чолі з Давидом Танаси (Davide Tanasi) з Університету Південної Флориди провела хімічні аналізи відновленого керамічної посудини, фрагменти якого були знайдені в 90-х роках минулого століття під час розкопок у містечку Кастеллуччо, Сицилія. Таким чином, фахівці хотіли таким чином визначити, що містили люди в стародавній посуді.
Верховна Рада пропонує звільнити українців від оплати комунальних та житлових послуг
Пенсія на 10 років раніше: відпустять достроково попри недостатній трудовий стаж
Працювали все життя, а стаж не зарахують: які роки викинуть з пенсії
Зняти пенсію з картки не вийде: хто з пенсіонерів може залишитися без грошей
Дивний посуд зібрали близько 400 керамічних фрагментів співробітники Музею археології Сіракуз.
У результаті вченим вдалося зібрати яйцеподібний глек, прикрашений трьома вертикальними ручками. Висота знахідки – приблизно один метр.
Крім цього посуду вчені знайшли на місці розкопок та інший кухонний інвентар, включаючи дві чаші з внутрішньою перегородкою (явно для роздільного зберігання двох субстанцій) і велику теракотову сковороду.
Форма цього посудуі перегородки не були схожі ні на що інше, знайдене в Кастеллуччо. Глечик був схожий на сицилійську посуд, датовану кінцем третього і початком другого тисячоліття до нашої ери (ранній бронзовий вік). "Ми захотіли дізнатися, як він використовувався, тому провели хімічний аналіз", — пояснює Танаси в прес-релізі.
Дослідники вивчили всі три артефакти, використовуючи різні методи: газова хроматографія, мас-спектрометрія і ядерний магнітний резонанс. В результаті вони виявили на досліджуваних зразках органічні залишки, які містили олеїнову і лінолеву кислоти – ознаки того, що в посудині зберігали оливкова олія.
Як говорить Танасі, результати роботи свідчать про те, що в стародавній Італії почали використовувати оливкову олію, принаймні, на 700 років раніше, ніж було прийнято вважати.
До цього найдавнішими слідами оливкової олії в Італії вважалися знахідки з Південної Італії у Козенца і Лечче. Вік тих знахідок – 12-11 ст. до нашої ери (мідний вік).