В стаціонарному відділенні територіального центру соціального обслуговування в місті Берегово на Закарпатті невідомі особи заволоділи майном 72-річного самотнього чоловіка і утримували його проти його волі протягом декількох років.

Про цей випадок повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. За словами потерпілого, у грудні 2020 року його помістили до стаціонарного відділення центру, де утримували проти його волі, забрали пенсію до березня 2023 року, але заяву на звільнення або переведення виплат на іншу особу він не підписав. Пенсіонер кілька разів намагався втекти з установи.

"Персонал ловив чоловіка й відібрав засоби пересування. У зв’язку з цим людина понад два роки не була на свіжому повітрі. На вимогу підопічного звернутися до правоохоронних органів ніхто також не реагував. Ба більше, заклад протягом цього часу перевірявся Національною соціальною сервісною службою України" - повідомляє Офіс омбудсмена

Чоловік намагався втекти з закладу, але був спійманий соціальними працівниками, та йому вдалося викликати поліцію. Коли прибули правоохоронці, чоловік повідомив їм, що його утримують незаконно, але, за його словами, жодної реакції не було. Перевіривши майнові записи, Апарат Уповноваженого з прав людини встановив, що в січні 2024 року майно чоловіка було передано іншій особі за договором дарування. Хоча документ був посвідчений нотаріусом, пенсіонер стверджував, що не підписував документ і не знає, кому передано майно.

"Мій представник звернувся до обласної прокуратури щодо виявлення ознак кримінального правопорушення. Вона вже розпочала досудове розслідування. З метою недопущення відчуження майна потерпілого за рішенням суду наклали арешт на майно" - додав омбудсмен.

Популярні новини зараз

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще

Нагадуємо, Естонія платитиме нову грошову допомогу, хто її отримає?

Пенсіонерам виплачуватиметься грошова допомога.

Як згадувалось раніше, літні люди зможуть отримати грошову допогу, що та як потрібно зробити аби отримати гроші?