Застаріле житло в Україні може незабаром змінити свій статус на аварійне через відсутність капітальних ремонтів та низьку якість будівництва. Ситуація з будинками, зведеними десятки років тому, стає критичною, оскільки половина житлового фонду в українських містах є застарілим.

Нещодавно у Верховній Раді ухвалили законопроєкт №6458, який має на меті вирішення цієї проблеми. Документ передбачає комплексну реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду, що включає близько 30 380 будинків по всій Україні. Законопроєкт охоплює як старі, так і відносно нові будівлі, побудовані з 1990 по 2010 роки, які, незважаючи на їхній вік, можуть бути в небезпечному стані через низьку якість будівництва.

Багатоквартирний будинок / фото: Pinterest

Згідно з законопроєктом, реконструкція передбачає не лише оновлення самих багатоквартирних будинків, але й поліпшення інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури. У випадках, коли будинок виявиться аварійним, можливо його знесення з подальшим новим будівництвом на цьому місці.

Перш ніж розпочати роботи, в Україні проведуть комплексний аудит житла, враховуючи воєнні ризики. Після цього планується залучення інвесторів та переконання мешканців у необхідності проведення ремонтів. У міжнародній практиці, як у Чехії, Польщі та Німеччині, застарілі п'ятиповерхівки не знесені, а оновлені, щоб зберегти житлові площі.

Популярні новини зараз

Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

В Україні для проведення реконструкції буде необхідна згода більшості власників — 75% і більше. Джерела фінансування можуть бути різними, і представники влади не виключають, що мешканцям доведеться частково фінансувати капітальні ремонти власним коштом.

Нагадаємо, Українців попередили щодо відпусток: якщо надумаєте зробити це так - на ваше ім'я візьмуть кредит

Раніше ми розповідали, що Вчителям сказали забути про підвищення зарплат до кінця війни: податківці важливіші

Також, Оштрафують і можуть навіть забрати дітей: українським батькам поставили залізний ультиматум