В Україні дарування подарунків на роботі стало звичною практикою. Однак, не всі знають про податкові особливості таких подарунків. У цій статті розповідаємо, в яких випадках подарунки на роботі не потрібно оподатковувати, а за які прийдеться заплатити.

Згідно з Податковим кодексом України (пп. 165.1.39), подарунки та призи (крім грошових виплат) не оподатковуються, якщо їхня вартість не перевищує 25% мінімальної зарплати, встановленої на початок податкового року. Станом на 1 січня 2024 року ця сума становить 1775 грн. Тобто, якщо ви отримали подарунок, який коштує менше цієї суми, податок платити не потрібно.

Подарунок шефу. Фото Freepik

Якщо вартість подарунка перевищує 1775 грн, то податок потрібно сплачувати з суми, що перевищує цей ліміт. Цей податок складає 18% від доходу (ПДФО) та 1,5% військового збору. Важливо зазначити, що це правило діє тільки для подарунків у натуральній формі.

Загалом, все залежить від того, хто саме дарує подарунок. Якщо подарунок від юридичної особи або підприємця, то саме вони відповідають за сплату податків. Якщо ж подарунок від фізичної особи, то відповідальність за сплату податків лягає на отримувача подарунка.

Популярні новини зараз

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Подарунки від близьких родичів (першого або другого ступеня споріднення) не оподатковуються, і не потрібно подавати податкову декларацію. Якщо ж подарунок від фізичної особи, яка не є близьким родичем, то потрібно сплатити 5% ПДФО та 1,5% військового збору, вказавши це у річній декларації.

Грошові подарунки завжди підлягають оподаткуванню незалежно від їхньої суми. Вони оподатковуються за стандартними ставками ПДФО та військового збору. Це означає, що будь-яка грошова винагорода чи бонус має бути врахований при сплаті податків.

Нагадаємо, В Україні заборонять пластиковий посуд: більше жодних мішалок й тарілок

Раніше ми розповідали, що Податковій дали "добро": які дані про рахунки отримає служба

Також, Українцям стане складніше переоформити авто: що зміниться