Однією з найважливіших тем є придатність до військової служби людей, що мають медичні діагнози, зокрема психічні розлади.

Нещодавно на порталі b2bconsult юристи пояснили, чи можуть мобілізувати чоловіків з вираженим тривожно-депресивним розладом.

Чоловік призовного віку звернувся з питанням про свою ситуацію. Він має діагноз "Стійкий виражений тривожно-депресивний стан", що входить до переліку хвороб за статтею 17 пункту "а" згідно з "Розкладом хвороб". Він запитував, чи це стане причиною для звільнення його від військової служби або він буде визнаний обмежено придатним.

Депресія: діагностика, симптоми, види, versiya.inf

Юристи пояснили, що згідно з пунктом 75 "Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", затвердженого урядовою постановою №560 від 16.05.2024 р., придатність до військової служби визначається кожним лікарем індивідуально. Отже, у кожному випадку рішення приймає військово-лікарська комісія.

Популярні новини зараз

Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

Під час медичного огляду чоловік має повідомити членам ВЛК, зокрема невропатологу та психіатру, про свій діагноз, надавши всі необхідні медичні документи. Це дозволить лікарям ознайомитися з медичними записами і прийняти обґрунтоване рішення.

Згідно з "Розкладом хвороб" (додаток 1), діагноз "Стійкий виражений тривожно-депресивний стан" дійсно підпадає під пункт "а" статті 17. Це означає, що ВЛК має визнати людину непридатною до військової служби з подальшим виключенням з військового обліку.

До пункту "а" належать такі стани:

  • ПТСР з вираженою симптоматикою та прогредієнтним типом перебігу;
  • Виражений тривожно-депресивний розлад асоційований зі стресом;
  • Виражений генералізований тривожний розлад;
  • Виражений обсесивно-компульсивний розлад;
  • Тяжкий депресивний епізод без психотичних симптомів;
  • Тяжкий депресивний епізод з психотичними симптомами;
  • Депресивні епізоди, ускладнені суїцидальними спробами, суїцидальними намірами, аутоагресивною поведінкою, які не піддаються лікуванню, з тривалістю хворобливих проявів понад 3 місяці з моменту виникнення.

    Медогляд, кадр з відео

Юристи підкреслили, що визначення ступеня придатності до служби є виключно прерогативою лікарів. Тому важливо перед проходженням ВЛК проконсультуватися з лікарем-невропатологом та лікарем-психіатром, які займалися лікуванням, щоб впевнитися, що всі медичні записи внесені в ЕСОЗ (Єдина система обліку здоров'я).

Для чоловіків, які мають діагноз "Стійкий виражений тривожно-депресивний стан", важливо бути максимально відкритими та надавати всю необхідну медичну інформацію під час проходження військово-лікарської комісії. Це допоможе отримати обґрунтоване рішення щодо їхньої придатності до військової служби, враховуючи всі медичні аспекти.

Нагадаємо, Почнуть звільняти від мобілізації: кому пообіцяли бронювання на рік

Раніше ми розповідали, що Резерв+ отримав важливе оновлення

Також, Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня