У парламенті тривають дискусії на тему економічного бронювання. Мова йде про два можливі шляхи надання відстрочки військовозобов’язаним. Одним із варіантів є введення відрахувань з заробітної плати, а інший - застосування системи квот.

"Розглядаються дві моделі економічного бронювання. Вони в дискусії. З одного боку, ми розуміємо, що не можемо жодного долара з міжнародної допомоги витратити на зарплати військовим. Будь-які зарплати військовим, а ми хочемо їх піднімати, хочемо більше військових, – це наші гроші у вигляді мит і податків.", – зазначив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, – "З іншого боку, щоб ці гроші зʼявлялися, економіка має працювати. Але тут питання справедливості. Багато опонентів кажуть, що багаті не служать, а бідні йдуть до армії".

Мобілізація, скріншот: Youtube

Принцип першої запропонованої моделі простий: кожен працюючий громадянин, який бажає уникнути призову, повинен буде відраховувати певну суму зі своєї зарплати.

Друга модель - це система квот для компаній на бронювання військовозобов’язаних працівників. За цим варіантом, компанії зобов'язані будуть відраховувати певну суму за кожного "заброньованого" працівника, яка дорівнює мінімальній зарплаті військовослужбовця.

Популярні новини зараз

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

"Наприклад, медіа. Умовно кажучи, у вас є 10% людей, яких можете забронювати. Хто це буде – керівник вирішуватиме самостійно. За цих людей сплачується мінімальна зарплата бійця щомісяця. Зараз мінімальна – 20 тисяч гривень, тобто 20 тисяч гривень за кожну заброньовану особу сплачується щомісяця. Це окремо від податків", - навів приклад Арахамія.

Він підкреслив, що незалежно від обраної моделі, є важливою не лише ефективність, але й справедливість системи. Дискусії про економічне бронювання не обійшли стороною і президента України, який зазначив, що формулою такого заходу має бути "ти воюєш або працюєш на державу".

Раніше ми повідомляли, що В Україні посилили штрафи для ухилянтів: від чого залежить сума покарання, і як оскаржити

Нагадаємо, Українцям пояснили, чи можна заперечити "придатність": рішення ВЛК не остаточне