Упродовж останнього тижня в країні продовжують реєструватися випадки захворювання на ботулізм серед населення країни, пов’язані з вживанням рибної продукції.
Про це повідомляє Держепідемслужба.
Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти.
"Практично всі харчові продукти можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте, захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися без попередньої достатньої термічної обробки", - повідомяють епідеміологи.
Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.
Держава розщедриться? Чого чекати від індексації пенсій у 2026 році
Не тільки індексація: пенсіонерам готують нове підвищення виплат
Ухилянтів більше не візьмуть на роботу: роботодавців змусять перевіряти
Покарання за банківські картки: українців востаннє попередили
Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.
Нагадаємо, як повідомляв "Знай.ua", смертельна хвороба дісталася до Одеської області. У місцевій лікарні від ботулізму помер чоловік.