Упродовж останнього тижня в країні продовжують реєструватися випадки захворювання на ботулізм серед населення країни, пов’язані з вживанням рибної продукції.

Про це повідомляє Держепідемслужба.

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти.

"Практично всі харчові продукти можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте, захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися без попередньої достатньої термічної обробки", - повідомяють епідеміологи.

Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Популярні новини зараз

ПриватБанк змінив ліміти на видачу готівки: яку суму можна зняти

"Анти-ТЦК у шкарпетці": в Україні почали торгувати новими гаджетами для "бусифікованих"

Пенсіонерів позбавлять виплат у 2026 році: що потрібно встигнути зробити

Нові правила безготівкових платежів: що зміниться з нового року

Показати ще

Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.

Нагадаємо, як повідомляв "Знай.ua", смертельна хвороба дісталася до Одеської області. У місцевій лікарні від ботулізму помер чоловік.