В Україні найближчих часом запровадять жорсткі правила маркування товарів. Пов'язано це із тим, що більшість виробників досі не вказують на етикетках наявність небезпечних компонентів.

Про це повідомляє UBR.

У МОЗ виступили з ініціативою зобов'язати всі харчові підприємства виготовляти продукцію, де вміст транс-жирів не перевищуватиме 2%, заборонити ГМО та зменшити кількість штучних замінників цукру.

Експерти припускають, що такі зміни у маркуванні можуть позначитися на рецептурі виготовлення, а потім – і на ціні.

Втім, краще не заощаджувати, купуючи продукти із шкідливими жирами – вони можуть призвести не тільки до появи надмірної ваги, а й серцево-судинних захворювань.

Популярні новини зараз

Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі

Є умова, вводять ліміт на 30 днів: що буде з тарифом на світло з 1 грудня

Заплатять усі, але один раз: чому українцям почали надсилати додаткові квитанції на газ

В Україні 60-річні більше не зможуть вийти на пенсію: коли та як зміняться вимоги до стажу

Показати ще

На думку виробників, ці інгредієнти вже стали звичними для напівфабрикатів, кондитерських виробів, молочних продуктів, їжі з фастфуда, адже їх використання дозволяє продовжити термін зберігання. Проте, для здоров'я споживача це жодної користі не принесе.

Те ж саме стосується ГМО та цукрозамінників. За словами голови фонду громадської безпеки Юрія Гаврилечко, подібні речовини не просто небезпечні, а й можуть спричинити тяжку форму харчового отруєння.

Основна проблема полягає у тому, що не всі виробники добросовісно підходять до цього питання і кількість добавок може бути різною в залежності від партії товару.

Якщо раніше шкідливі речовини складали не більше 5-7% від загального вмісту, то зараз – подекуди всі 50%.

На думку аналітика Марії Колесник, споживач повинен чітко бачити на упаковці: які складові присутні у товарі.

"Заміна їх на безпечні стане причиною перегляду цін", - вважає вона.

Як повідомляв портал "Знай.ua", влітку продукти харчування значно здорожчають.