Кількість українців, які відмовилися від м'яса - в основному успішних молодих людей, досягло 2 мільйонів і продовжує зростати.
Згідно онлайн-гіду для вегетаріанців Happy Cow, де позначені всі вегетаріанські кафе і ресторани світу, в Україні зараз більше 40 закладів такої спрямованості. Велика частина з них (20) відкриті в Києві, 6 - у Львові, по 4 - в Одесі і Харкові, 3 - в Дніпрі, повідомляє "Новое время".
Ольга Насонова, президент Асоціації ресторанів України, підтверджує тенденцію цифрами: тільки в столиці за останні три роки число закладів для вегетаріанців зросла втричі. При цьому вегетаріанські страви не просто широко представлені в меню звичайних ресторанів, а часто мають особливу позначку або зібрані в окремий розділ.
Пропозиція з'явилося у відповідь на попит. Згідно з даними зоозахисної організації Відкриті клітини, на замовлення якої в 2017 році провів дослідження КМІС, в Україні загальна кількість вегетаріанців досягло 2 млн - 5% населення країни. І це не межа, адже в деяких країнах Західної Європи сьогодні кожен десятий - вегетаріанець.
Як в Україні, так і на Заході головною рушійною силою тренда виступає молодь, яку мотивує прагнення бути модним, вічно молодим і не є ближніх.
"Якщо в 70-і роки в моді був секс, наркотики, рок-н-рол, то зараз - фітнес, мюслі, смузі", - зазначила Насонова.
Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі
Багатогодинні черги до ТЦК відміняються: у "Резерв+" запрацювала довгоочікувана функція
Не наплутайте з показниками лічильників цього місяця: Нафтогаз звернувся до українців
Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
У свою чергу самі вегетаріанці серед причин відмови від їжі тваринного походження далеко не завжди називають моду. Одні вважають свою дієту життєвою позицією - ненасильницьке ставлення до навколишнього середовища, а інші переконані, що відмова від м'яса - це ще й можливість краще виглядати і жити довше.
Кількість людей, готових свідомо обмежувати свій раціон, зростає. Знавці ділять їх на кілька груп, в першу чергу виділяючи вегетаріанців, які, крім овочів і фруктів, їдять яйця і молочні продукти; веганів, які споживають їжу виключно рослинного походження; і сироїдів, меню яких складається тільки з сирих овочів і фруктів. Також називають флекситаріанців, кількість яких останнім часом особливо швидко збільшується: вони хоч і дотримуються вегетаріанської дієти, іноді дозволяють собі м'ясо, а частіше - рибу.
Світлана Фус, дієтолог, експерт телепроекту "Зважені та щасливі" на телеканалі СТБ, стверджує, що, виключаючи з раціону м'ясні продукти, люди позбавляють себе білка, а це фундамент для організму. Тому важливо знаходити йому рослинну заміну: бобові - квасоля, сочевиця, нут, а також цілісні крупи - гречку, пшоно. І якщо класичне нестроге вегетаріанство, коли в раціоні залишаються молочні продукти і риба, побоювань для здоров'я не викликає, то веганство і сироїдіння вимагають куди більш значних зусиль, щоб домогтися збалансованого харчування.
Тим часом вегетаріанство йде по світу семимильними кроками. Наприклад, якщо в 2006 році в Британії налічувалося 150 тис. людей, які дотримуються виключно рослинної дієти, то в 2016-му їх стало вже 542 тис. Лідером європейського вегетаріанства вважається Німеччина. За даними дослідницького агентства Mintel, майже кожен п'ятий веганські продукт в світі родом з Німеччини. Берлін, який заслужив славу одного з найсучасніших і космополітичних міст в світі, тепер все частіше називають "раєм для веганів". В цілому в Берліні близько 60 веганських ресторанів. Для порівняння: в Парижі - 24, а в Лондоні - 40.
Дивіться: психолог про веганів, сироїдів, фруктоїди, праноїдів:
Раніше інформаційний портал "Знай.ua" розповідав, які є альтернативи м'ясу, і що обов'язково повинен їсти веган.