Напередодні Великодня господині в різних куточках країни запасаються продуктами, аби накрити традиційний стіл на відмінно. Рецептів паски існують сотні, якщо не тисячі, але є як мінімум один, котрий найкраще підходить як для великої родини, так і для гостинного прийому. При чому продуктів для неї знадобиться не багато:
Складові:
• Борошно - 3 кг.
• Молоко - 1 л.
Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте
Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень
Не наплутайте з показниками лічильників цього місяця: Нафтогаз звернувся до українців
Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
• Дріжджі - 100 гр. (Свіжі)
• Яйця - 12 шт.
• Цукор - 5 ст.
• Вершкове масло - 500 гр.
• Ваніль - 4 упаковки (по 20 гр.)
• Ізюм - 100 гр.
• Горілка або коньяк - 3 ст. ложки
• Сіль - щіпка
• Цукрова пудра - 2 склянки.
Рецепт сімейної паски:
Розрахований він на 20 порцій середнього розміру. Спочатку треба розвести дріжджі в теплому молоці, туди ж додайте 3 столові ложки борошна і 15 таких же ложок цукру. Перемішайте ретельно, накрийте рушником і ставимо в тепле місце заграти.
Тепер змішуємо яйця (з 2 штук відкладаємо білок на глазур), розм'якшене масло, цукор, сіль, ваніль, родзинки і горілку. Додаємо до опари, яка вже готова, все перемішуємо і поступово додаємо борошно. Накривайте тісто вдруге, чекайте, аби піднялося.
Після знову вимішуємо і розкладаємо у формочки, які змастили маслом. Якщо хочете отримати "повітряну паску", то покладіть тесту на 1/3 форми і почекайте, поки воно не підійде майже до краю. А якщо любите здобу, тоді наповнюйте форму на 2/3, чекайте, поки тісто не дійде на 2 пальця до краю і ставте її в духовку.
Духовку розігріваємо до 200 градусів, якщо у вас великі форми, то їм знадобиться близько 40 хвилин, маленьким менше - 20-25 хвилин. Поки паска остигає, зробіть глазур: збийте два білки з цукровою пудрою, додайте трохи лимонного соку. Можна прикрасити за бажанням і вашим можливостям.
Важливо! Коли готуєтеся до великодньої служби, не забувайте кілька основних правил. Слід заздалегідь розрахувати час приготування. До того моменту, коли з пасками виходять з дому, вони повинні повністю охолонути, а глазур на них - затвердіти.
Яйця прийнято фарбувати вранці у Велику (Чисту) Середу. А паски випікають в суботу вранці, освячення відбувається або в суботу ввечері, або в неділю рано вранці. Класичне дріжджове тісто для паски, яке підходить два рази і довго вимішує вручну, готується протягом п'яти-шести годин.
Потім паски випікаються і після печі остигають. Гарячу випічку виносити на свіже повітря не можна. Великдень випадає на досить холодну пору року, і на повітрі неостиглого здоба швидко зачерствіє.
Дивіться: царська сирна паска