Український клуб аграрного бізнесу проаналізував купівельну спроможність населення – як виявилося, працездатна особа на місяць може дозволити собі витратити на продукти не більше 1423,7 гривень.
В той же час представники Міністерства охорони здоров’я для дорослої людини рекомендують суму приблизно у 1540 гривень (тобто 83% від рівня прожиткового мінімуму). Більше половини всіх витрат припадає саме на їжу та алкогольні напої.
В структурі харчування з минулого року відбулися і деякі зміни: збільшилося споживання фруктів, ягід, горіхів, винограду – на 6%, цукру – на 4%, хліба і хлібних продуктів, м’яса, м’ясопродуктів і сала – на 2% кожного. Але численні групи товарів досі залишаються недоступними – українці вже давно звикли недоїдати: скоротилося споживання в домогосподарствах овочів і баштанних – на 8%, молока і молокопродуктів – на 2%, повідомляє Politeka.
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації
Штрафи від ТЦК зростуть вдвічі: ухилянтів добряче потрусять
Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу
Пенсіонери також отримають свою "тисячу" на карту: кому адресовано надбавку
Здорожчали й продукти із борщового набору ( в середньому на 35%) та хліба у зв'язку із зміною цін на пшеницю. Трохи здешевшали лише гречана крупа (мінус 4,5% за місяць) та цукор ( мінус 1,03%).
Припускають, що це може бути пов'язано із відсутністю запасів у вітчизняних сховищах. Саме тому доводиться збільшувати обсяги експорту, якщо ціни на свої товари невиправдано завищені.
Наприклад, дефіцит того ж буряка поки вдавалося компенсувати за рахунок поставок із Білорусі та Польщі, з часом він подорожчав до 8-9 гривень за кілограм (тобто, майже удвічі).
Дивіться: один рулон туалетного паперу на місяць: наскільки реальним є новий споживчий кошик українця?