У неймовірно спекотні дні, коли літо зайшло "занадто далеко", хочеться прохолоди. Навіть короткочасне перебування на вулиці наближає наш стан до теплового удару.

Як забезпечити себе від проблем зі здоров'ям у спекотну пору розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

"У спеку уникайте прямих сонячних променів, носіть білий одяг, капелюшок або хустку і сонцезахисні окуляри, на обличчя і шию не забувайте наносити крем з SPF не менше 80, щоб запобігти фотостарінню. І пийте напої, багаті електролітами, вітаміном С і фітонутрієнтами. Це допоможе уникнути електролітного дисбалансу (багато електролітів, тобто натрію, хлору і калію, губляться з потом), відповідно, менше буде ризик перебоїв з серцем, судинами, тиском, самопочуттям ", - радить лікар.

Експерт звертає увагу на цінність вітаміну С, який є невід'ємним компонентом ягід. За словами медика, вітамін С є дуже важливим геропротектором, тобто захищає клітини від прискореного старіння, яке активізується влітку через спеку і надмірний УФ-стрес.



Лікар пояснила, що вітамін С уповільнює дію сигнальних шляхів в клітинах, пов'язаних із запаленням. Підсилює дію ферменту теломерази, завданням якої є відновлювати теломери на кінчиках хромосом, тобто, знову-таки, уповільнювати старіння.

Також цей вітамін активує процес самоочищення клітин від накопичень "сміття". У поєднанні з фітонутрієнтами вітамін С знижує ризик розвитку нейродегенеративних захворювань, втрати пам'яті і хвороби Альцгеймера. Захищає шкіру від старіння, адже підвищує синтез білка колагену. Покращує стан ясен при наявності пародонтозу.

Популярні новини зараз

"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації

Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте

Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти

Пенсіонери також отримають свою "тисячу" на карту: кому адресовано надбавку

Показати ще

З огляду на ці корисні властивості вітаміну, дієтолог запропонувала простий рецепт напою, від якого отримаємо подвійну користь: воду і цінні речовини.

Для приготування знадобляться ягоди (вишня, малина, смородина чорна і червона) і пелюстки троянди.

Також можна додати інші багаті вітамінами і електролітами продукти: огірок, селеру або шпинат. Улюблену комбінацію подрібнити і залити водою, а потім дати настоятися.

Такий напій вгамує спрагу, поліпшить самопочуття і додасть бадьорості.