Останнім часом швидкість росту цін на продукти суттєво випереджає збільшення заробітної плати. Людям доводиться переглядати раціон і віддавати перевагу більш дешевим товарам. Отже, м'ясо з меню українців з'ясовується овочами і крупами.
"Якщо раніше я могла дозволити собі м'ясо раз в тиждень готувати, то тепер раз на місяць. І навіть це не завжди вдається", - скаржиться харків'янка Наталя.
"У нас вдома м'ясне готується виключно на свята - новорічні та дні народження", - зітхає Ольга.
При цьому експерти говорять, що нинішня ціна на м'ясо - це не межа і потрібно готуватися до нового подорожчання.
Гороскоп на п'ятницю 22 листопада для всіх знаків Зодіаку: день для змін та простих радостей
Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте
Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі
Є умова, вводять ліміт на 30 днів: що буде з тарифом на світло з 1 грудня
"М'ясо в будь-якому випадку буде рости, тому що з усіх продуктів харчування м'ясо в Україні, в порівнянні з європейськими цінами на нього, є найдешевшим. При цьому подорожчання буде проходити нерівномірно, кожен місяць буде додаватися по гривні - по дві, а в певні місяці може навіть трохи падати", - пояснив глава Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко.
Крім того, відзначають експерти, якість продуктів краще не стає. Приблизно в 40% м'ясної продукції містяться антибіотики. Для порівняння, в Європі цей показник не перевищує 1%.
Відзначимо, що на сьогоднішній день на прилавках м'ясо можна знайти за такою ціною:
Свинячий гуляш - 89,90 грн за 1 кг;
Свиняча м'якоть - 108,90 грн за 1 кг;
Свинячий ошийок без кістки - 139,90 грн за 1 кг;
Гуляш яловичина - 102,90 грн за 1 кг;
М'якоть яловичини - 134,90 грн за 1 кг;
Ошийок яловичина - 102,90 грн за 1 кг;
Четвертина куряча - 44,90 грн за 1 кг;
Куряча гомілка - 47,90 грн за 1 кг;
Куряче стегно - 62,90 грн за 1 кг;
Курка ціла - 54,90 грн за 1 кг;
Філе куряче - 79,90 грн за 1 кг.
Раніше "Знай. uа" писав про те, що в Україні очікується подорожчання м'яса всіх сортів. Цей прогноз склали в Асоціації тваринників України. На думку аналітиків, вартість продукту залежить від вартості кормів, які використовують тваринники. Дана інформація представлена прес-службою Асоціації.
У повідомленні говориться, що 70% в структурі виробництва займають корми. Їх ціна в перші місяці 2018 року тільки підвищувалася, тому очікувати зниження цін на м'ясо не варто.