Світовий держборг стрімко зростає і скоро перевищить $100 трильйонів – це майже 93% всього глобального ВВП, а до 2030 року може досягти 100%. Цей тривожний прогноз опублікували представники МВФ.

Зростання боргів прискорилося після пандемії коронавірусу. Нині рівень заборгованості на 10% ВВП вищий, ніж був у 2019 році. Винні у цьому великі витрати, невизначеність за боргами та надмірно оптимістичні прогнози.

Курс долара

Чому борги зростають?

Країнам доводиться витрачати більше на такі речі, як охорона здоров'я, старіння населення, зелену енергетику та кліматичну адаптацію. Не варто забувати і про геополітичну напруженість, яка змушує країни підвищувати витрати на оборону та безпеку.

МВФ пропонує різні шляхи вирішення проблеми для різних країн. Розвинені економіки можуть переглянути соцпільги, змінити пріоритети бюджетних витрат та підняти податки там, де це можливо. А ринки, що розвиваються, повинні розширити податкову базу і поліпшити податкове адміністрування. Важливо також зберігати інвестиції у довгострокові проекти та захист соціально незахищених груп.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам платитимуть додаткові 2400 грн щомісяця: як скористатися новою програмою

Учні залишаться без відпочинку: школи скасовують осінні канікули

Небезпечні дати, містична мета путіна, і що буде на фронті: огляд пророцтв відомих провидців на зиму 2024

Мінімум 2400 грн: пенсіонерам готують доплати, які залежатимуть від стажу

Показати ще

Проте швидкість цих змін також має значення. Якщо заходи будуть вводитись плавно та послідовно, це допоможе знизити ризики без серйозного удару по економіці та соціальній справедливості. А країнам із високим ризиком боргової кризи доведеться діяти ще швидше та рішучіше.

Нагадаємо, 621 бізнесів із "російським слідом" процвітають на українських тендерах, обминаючи заборони за допомогою нотаріусів

Раніше ми писали про те, що українцям розширили список "бракованих" речей, за які повертатимуть гроші

Крім того, Знай.ua повідомляв, в Україні злочинці вербували сурогатних матерів для продажу дітей одностатевим парам за кордоном