В умовах воєнного стану в Україні питання оподаткування майна стало особливо важливим для компаній, які володіють пошкодженою нерухомістю. Відповідно до змін у Податковому кодексі (ПКУ), юридичні особи можуть скористатися податковими пільгами.

Згідно з п. 69.22 «Перехідних положень» ПКУ (з урахуванням закону від 11.04.2023 р. № 3050-IX), податок на нерухомість не сплачується за об’єкти, пошкоджені внаслідок бойових дій чи диверсій, пов’язаних із агресією рф.

Податок на нерухомість, кадр з відео

Ця пільга діє з 1 березня 2022 року та охоплює всі податкові періоди з цієї дати. Про це пише Лігазакон. Однак для отримання звільнення від сплати податку компанія має внести дані про пошкодження об'єкта до Державного реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Якщо об’єкт відновлено (після ремонту, реконструкції або реставрації), податок починає нараховуватися з місяця, що слідує за завершенням робіт.

Популярні новини зараз

Українці обомліли від нової реклами Третьої штурмової на вулицях українських міст: "Наша сім'я виглядає так"

Ухилянтам дадуть три дні: наслідки будуть важкими

Буде лише 700 грн: багатьох українців приречуть на голодну старість

Відстрочку скасують: кого зі студентів можуть мобілізувати

Показати ще

Крім того, місцева влада може встановлювати знижені ставки податку або звільняти від нього будівлі, що зазнали незначних пошкоджень та придатні для використання після поточного ремонту.

Податок на житло / фото: depositphotos

Для повного припинення нарахування податку за знищені об’єкти необхідно внести інформацію про їх знищення до Держреєстру прав на нерухоме майно.

Нагадаємо, через новий податок гроші на депозитах скоро не працюватимуть: чим це загрожує українцям

Раніше ми писали про те, що пенсіонерів обкладуть податками: кому доведеться платити

Крім того, Знай.ua повідомляв, податок на пенсії: українцям зробили важливе оголошення