Південнокорейські вчені зробили крок у майбутнє, створивши систему відеоспостереження зі штучним інтелектом, який може передбачати злочини.

Нова технологія називається Dejaview, і її вигадали в Науково-дослідному інституті електроніки та телекомунікацій (ETRI).

Суть системи – аналіз реальних даних із камер спостереження та прогнозування потенційних злочинів, спираючись на минулі інциденти. Вона "навчається" на кримінальній статистиці та відеоархівах, зіставляючи поточні події з тим, що відбувалося раніше.

Камери відеоспостереження / фото: Techspot

Dejaview вивчає кілька факторів:

Популярні новини зараз

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

"Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще
  1. Де і коли? Система аналізує місця та час, де раніше відбувалися злочини. Наприклад, якщо камера засіла активність у темному провулку, де вже відбувалися кримінальні події, система може сигналізувати про ризик повторення.

  2. А раптом рецидив? ШІ відстежує поведінку людей із кримінальним минулим, помічаючи підозрілі дії, які можуть натякати на повторний злочин.

  3. Навчання на відео: ШІ проаналізував десятки тисяч відеозаписів зі злочинами, щоб краще розуміти, які дії здаються підозрілими.

Результати вражають – точність передбачень системи досягла 82,8% . За словами розробників, ця технологія може стати основою для створення нової системи громадської безпеки, яка буде використовуватись у поліції та міських центрах відеоспостереження по всій країні.

камери відеоспостереження

Звичайно, з'явилися побоювання щодо приватності та можливих сценаріїв у дусі антиутопії Джорджа Оруелла, але поки що систему використовують лише в громадських місцях, таких як аеропорти та енергетичні об'єкти.

До речі, Південна Корея – це не єдина країна, яка працює над такими технологіями. В Аргентині теж розробляють систему з ШІ, який аналізує дані не лише з камер, а й із соціальних мереж і навіть темного інтернету.

Нагадаємо, такого ще не бачили: Японія планує обігнати весь світ

Раніше ми писали про те, що 45 років тому роботи стали вбивцями: перша смерть від рук машини призвела до ланцюжка дивних інцидентів

Крім того, Знай.ua повідомляв, Mercedes-Benz вирішив проблему нудних пробок: запустить понад 1000 ігор зі Steam та EG прямо в авто