Наразі документи на військовий облік можна подати як в електронній, так і в паперовій формі, українське законодавство чітко визначає, які документи і хто може перевіряти у чоловіків віком від 18 до 60 років, які підлягають військовому обліку.

Як пояснила юристка Тетяна Даниленко в інтерв'ю РБК-Україна, такі перевірки проводяться під час мобілізації, за винятком особливих випадків.

Вимагати військово-облікові документи мають право представники територіальних центрів комплектування (ТЦК), поліцейські та прикордонники. Важливо, що тепер не обов'язково мати паперовий документ, його можна замінити електронною версією.

Працівники ТЦК. Фото: uanews

Юристка також зазначила, що на підставі поданих документів персональні дані можуть бути співставлені з даними Єдиного державного реєстру військовозобов'язаних, що значно спрощує процес співставлення громадян та резервістів.

Популярні новини зараз

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно

На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Людина тримає в руках військовий квиток

У сучасних умовах військовий облік став більш зручним завдяки можливості використовувати електронний варіант документів, що має таку ж юридичну силу, як і паперовий. Це спрощує процес перевірки військовозобов'язаних, дозволяючи представникам ТЦК, поліції та прикордонної служби швидше і зручніше виконувати свої обов'язки. Такий підхід забезпечує прозорість і ефективність у питаннях мобілізації та військового обліку.

Нагадаємо, зміни у військовому обліку, чого чекати українцям.

Ігнорування штрафів від ТЦК, які наслідки загроджують військовозобов'язаним- більш детально на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, українцям масово розсилають повістки поштою.