Українці святкували 14 серпня Медовий Спас, також відомий як Маковей, до 1 вересня 2023 року. Але дата свята змінилася після переходу ПЦП на новий календар.

Маковей 2024 (друга назва Медового Спасу) тепер відзначається 1 серпня, цього ж дня розпочинається Успенський пост 2024. Два тижні віруючі дотримуються харчової аскези, щоб потім зустріти свято Успіння Пресвятої Богородиці.

Успіння Пресвятої Богородиці

Медовий Спас 2024: що не можна робити

Якихось особливих заборон у Медовий спас немає. Церква цього дня дає майже цілковиту свободу дій для людей. Але водночас є деякі народні прикмети. Наприклад, у Медовий спас не можна злитися та сваритися, особливо з близькими та родичами. Вважається, що всі негативні побажання на адресу інших людей повернуться до вас сторицею.

Також є прикмета, яка забороняє на Медовий спас купатися. І після 1 серпня сезон купань має бути закритий, тому що є ризик дуже захворіти, або навіть потонути.

Популярні новини зараз

Є шанс на 400 грн "бонусів": чи буде в Україні осіння індексація пенсій

Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу

Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган

Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили

Показати ще

Також Медовий спас ознаменує початок Успенського посту. Який триватиме аж два тижні. Він вважається особливо важливим для жінок. І якщо ви наважитеся його дотримуватися, то в першу чергу потрібно відмовитися від риби та м'яса. А окрім цього, весь Успенський піст треба буде дуже старанно молитися. У церкві вважається, що це чудовий час, щоб подумати про вічне.

До речі, одна із заборон на Медовий спас пов'язана з медом. До 1 серпня їсти його суворо забороняється, але, незважаючи на це, таке обмеження не діє на мед із торішнього врожаю.

Ще була досить цікава заборона щодо того ж купання. У деяких областях на Медовий спас і після нього не можна було мити худобу в річках та інших водоймах. Вважалося, що після цього, тварина, під час холодів, обов'язково замерзне на смерть

Крім того, всі віруючі у свято Маковея йдуть до церкви, щоб освятити різноманітні продукти. Саме тому ми вирішили розповісти вам, що і як потрібно освятити на Маковея в церкві.

Саме в цей день майже завжди дозрівають стільники вуликів, і усі бджолярі дістають свій урожай. Тому саме в Маковея прийнято святити мед у церкві, а після нього треба роздавати біднякам та дітям. Також у цей день прийнято готувати різні страви, наприклад медові пряники, або млинці з маком.

Так само, на свято Маковея прийнято святити букети, або, як їх називають у народі – "маковики". Якщо його правильно зібрати і віднести до церкви, то, за повір'ями, він отримає магічні властивості і оберігатиме вас і вашу родину.

Основа для букета на Маковея завжди однакова: калина – на щастя, соняшник – на сонячне тепло, рута та нігтики – від хвороби, материнка – для родичів, овес – хороший урожай, м'ята – для миру, ласунок – для порозуміння.

З усього цього вже вийде чудовий букет, який має забезпечити вас усім потрібним наступного року. Для цього потрібно освятити букет у церкві та залишити його вдома на цілий рік.

Нагадаємо, що дати Успенського посту будуть інші: коли починається у 2024 і що не можна їсти у ці дні, заборони.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.