Як вижити у спеку: головні правила

В Україні триває спека, і синоптики не прогнозують зниження температури найближчим часом. Тому важливо подбати про своє здоров'я, щоб уникнути серйозних проблем.

Сильна спека може призвести до теплового або сонячного удару, зневоднення, змін тиску, навантаження на серце та легені. Медики рекомендують звернути увагу на своє здоров'я та захистити себе за таких умов.

Аномальна спека. Фото: скрін youtube

"Маємо непогані шанси": в "Укренерго" розповіли, коли можуть припинитися відключення світла

Популярні новини зараз

Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців

Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам

Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити

У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах

Показати ще

Ситуація в українській енергосистемі поступово покращуватиметься і згодом будуть шанси зовсім уникати графіків відключень. Про це голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький розповів в інтерв'ю "Українській правді".

Після спаду спеки в Україні навантаження на енергосистему знизиться, а водночас зростатиме рівень генерації. Вже наприкінці липня графіки відключень можуть стати менш жорсткими.

"Вона не покращиться магічним чином за одну добу чи одну годину. Але вона поступово покращуватиметься, і ми з вами спостерігатимемо тренд з поліпшення з кінця липня", - зазначив Володимир Кудрицький.

Люди сидять без світла. Фото: youtube

13-а зарплата для українців: хто може отримати і коли

Підприємці самі вирішують, чи давати працівникам додаткову премію у розмірі 13-ї зарплати. В українському законодавстві немає точного визначення 13-ї зарплати, але насправді це премія, яку деякі компанії виплачують наприкінці року чи на початку нового року. Виплата цієї премії – це право роботодавця, а чи не його обов'язок.

Хто може отримати 13 зарплати і як вона розраховується. Цю премію часто дають на новорічні свята, але можуть видати після них. Керівники компаній самі вирішують, чи давати премію з огляду на фінансовий стан компанії.

Це рішення часто прописується у колективному договорі чи контракті. Сума 13-ї зарплати залежить від рішення керівника. Часто це повний середній оклад, але якщо працівник працював менше року, премія нараховується пропорційно до відпрацьованого часу.

Людина, яка тримає гроші в руці

Українці можуть отримувати пенсію у 15 000 грн: за якої умови

Українці можуть заслужити дуже завидну пенсію, але для цього потрібно виконати умови, які під силу не кожному. Про це йдеться у розрахунках порталу "OBOZ.UA".

Чинна пенсійна система дозволяє українцям заробити пенсію у розмірі 15 тисяч гривень. Однак для отримання такої виплати потрібно виконати низку вимог, а зробити це не так просто.

По-перше, людина повинна мати повний страховий стаж – не менше 35 років. По-друге, отримувати офіційну заробітну плату в 3,16 рази вище за середню. Згідно з останніми даними ПФУ, це близько 48 778 гривень.

Пенсіонери / фото: скриншот Youtube

В Україні назріло питання масштабного підвищення тарифів на воду: торкнеться всіх міст

Водоканали продовжують працювати на межі можливостей та врятувати ситуацію може лише підвищення тарифів для населення до економічно обґрунтованого рівня. Про це заявив президент асоціації "Укрводоканалекологія" Дмитро Новицький.

Водоканали опинилися на межі кризи через економічно застарілі тарифи для населення. З початку війни перед підприємствами з'явилися нові випробування від руйнувань до погіршення платіжної дисципліни громадян.

Щоби українці далі могли безперебійно користуватися водою, необхідно привести застарілі тарифи до економічно обґрунтованого рівня по всій Україні.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube