Ухилістів готують до в'язниць: судді дадуть жорсткий термін

Ухилення від військового обліку або служби в Україні може призвести до серйозних юридичних наслідків. Розповідаємо, яке саме покарання загрожує ухилянтам і чому важливо не ігнорувати своїх обов'язків.

Якщо ви проігнорували повістку, оновили свої дані, пройшли військово-лікарську комісію та були визнані придатними до служби, але відмовилися від мобілізації, на вас чекає кримінальна відповідальність.

Український Кримінальний кодекс чітко визначає покарання тим, хто намагається ухилитися від виконання військового обов'язку. Ось основні статті, які передбачають відповідальність.

В'язниця / фото: скріншот Youtube

Популярні новини зараз

У Києві скасують пільговий проїзд для деяких пасажирів: кому доведеться платити

Терміново змінюємо пенсійне посвідчення: у ПФУ розповіли українцям про важливий процес

Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня

Власники квартир та будинків отримають космічні штрафи, якщо не встигнуть до 1 липня – що треба зробити

Показати ще

Потрібно знати кожному чоловікові: які правила отримання повісток змінюють із 16 липня

З 16 липня цього року в Україні починає діяти новий спосіб вручення повісток військовій службі – тепер вони доставлятимуться поштою. Це важливе нововведення стосується кожного військовозобов'язаного громадянина країни.

Адвокат Катерина Аніщенко пояснила, що повістку може отримати будь-який військовозобов'язаний громадянин. Порядки будуть надсилати лише "Укрпоштою".

Після отримання повістки є три варіанти дій:

  • Підписати повістку та з'явитися з нею у ТЦК та соціальну підтримку протягом 14 днів.
  • Підписати повістку та відправити її назад.
  • Не підписувати повістку.

Вручення повістки, Getty Images

Українці залишаться без пенсій, і не важливо – працювали вони, чи ні

Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що деякі українці можуть залишитись без частини трудового стажу, який необхідний для виходу на пенсію.

Важливо одразу розповісти, що українцям, які працювали у Російській Федерації після 19 лютого 2014 року, не буде зараховано стаж.

Водночас страховий стаж українцям не зараховуватимуть у ряді випадків. Про це стало відомо завдяки інформації від пресслужби Пенсійного фонду України.

Людина, яка отримує пенсію. Фото: youtube

Українці вимагають не підвищувати вартість світла: краще потрясти депутатів

Українці масово переймаються підвищенням тарифів на електроенергію під час війни. Громадяни звертаються до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитися та зупинити цей процес.

Петиція, яку розмістив на сайті глави держави Роман Парфьонов 3 червня, вже зібрала понад 25 тисяч підписів. Це означає, що тепер її офіційно має розглянути президент.

Автор петиції аргументує своє прохання тим, що заробітна плата в Україні, особливо в обласних центрах, не відповідає вартості електроенергії. Парфьонов наголошує на необхідності дотримання обіцянок щодо мораторію на підвищення тарифів до кінця війни. Він також нагадує про часткове скасування цього мораторію щодо тарифів на газ, опалення та гарячу воду.

Відключення світла. Фото: скрін youtube

Порядок денний може виявитися "недійсним" - українцям розповіли, як оскаржити штраф від ТЦК

З липня цього року в Україні набудуть чинності нові правила вручення повісток військовозобов'язаним. Тепер, якщо ви не оновили свої персональні дані, ви можете отримати повістку від ТЦК рекомендованим листом. Однак нерідко виникають ситуації, коли такий порядок денний може бути оскаржений. Як це правильно, розповідаємо далі.

Починаючи з 17 липня військовозобов'язані зобов'язані оновлювати свої персональні дані до ТЦК. У разі недотримання цього правила їм можуть вручити повістку рекомендованим листом. Якщо порядок денний не буде виконано протягом кількох місяців, начальник ТЦК має право накласти штраф у розмірі 17 000 гривень. Такі зміни запроваджено постановою Кабінету Міністрів №560.

Порядок денний вважається дійсним лише за наявності певних атрибутів.

Повістка / фото: Х