Вже зовсім скоро українці святкуватимуть одне з найважливіших православних свят – Трійця 2024 року.

Іноді його називають днем ​​зішестя Святого Духа. Трійця – одне з так званих двонадесятих урочистостей, тобто дванадцяти найголовніших свят на рік.

Трійця 2024: коли відзначають свято

Трійця має ще одну назву – П'ятидесятниця. З нього випливає, що свято відзначають на п'ятдесятий день після Великодня, до якого за традицією прив'язані всі православні свята.

Тобто фіксованої дати святкування Трійці немає. Все залежить від Великодня. 2024 року християни східного обряду відзначать свято 23 червня.

Популярні новини зараз

Повістки поштою: хто точно не отримає запрошення у ТЦК

Які зарплати у працівників ТЦК: скаржаться, що їхню роботу недооцінюють

Зміни у військових квитках: що потрібно знати кожному

З жовтня почнуться виплати: українці можуть готувати гаманці

Показати ще

Трійця 2019

Трійця 2024: історія свята

Згідно з давньою легендою, це свято було встановлено апостолами Христа. Так вони закріпили у пам'яті всіх віруючих подію, що відбулася на п'ятий день після воскресіння Спасителя. Вважається, що саме тоді з небес зійшов Святий Дух, а на місці, куди він ступив, збудували першу християнську церкву.

Святий дух подарував апостолом, які вже п'ятдесят днів поспіль молилися в Сіонській світлиці, здатність зцілювати та лікувати людей. Більше того, вони заговорили всіма мовами світу, а потім вирушили в різні боки світу, щоб проповідувати про силу Господа і смерть Спасителя за гріхи всього людства.

У 381 році Трійця була офіційна встановлена ​​як одне з найголовніших свят християн. Це сталося під час Другого Вселенського собору, що відбувся у Константинополі. Саме тоді затвердили догмат про рівність та єдиносущність усіх Божих осіб.

Слов'яни стали святкувати Трійцю значно пізніше – через 300 років після хрещення Русі.

Трійця 2019

Трійця 2024: головні традиції

Так, як і у всі православні свята, на Трійцю слід йти до храму на святу службу. Вона, за традицією, включає Божественну літургію і Велику вечірню.

Згідно з давніми переказами, храми вже багато століть прикрашають зеленню: на підлозі лежить трава, на ікону мають живі квіти та гілки дерев.

Тому існує особлива традиція на Трійцю: віруючі приносять до церкви кілька гілочок берези, а згодом ставлять їх у себе в хаті. Вважається, що такий букет захищає будинок від злих духів та хвороб.

На Трійцю вже багато століть існує традиція запрошувати до себе додому родичів та друзів, а також влаштовуватись пишні застілля. А тим більше, що Трійця не є пісним днів. Кожна господиня має можливість продемонструвати свої кулінарні таланти та порадувати гостей смачними стравами. Пам'ятайте, головне страви цього свята – коровай.

Трійця, зображення з вільних джерел

У давнину на Русі люди організовували гучні гуляння у центрі селища: водили хороводи, співали пісні, танцювали.

Також, згідно з повір'ями, на Трійцю треба свататися, а на покрив – грати весілля. Тоді сімейне життя буде довгим і щасливим.

Вважається, що на Трійцю слід готувати чайну траву на зиму. За повір'ям, всі рослини, зірвані в цей день, мають особливу цілющу силу. А ще люди вірили, що якщо дівчина в лісі запитає у зозулі, коли буде її весілля, то птах прокукує кількість років, що залишилися.

У давнину дівчата плели вінки і пускали їх річкою. Таким чином вони намагалися дізнатися про свою долю. Згідно з тлумаченнями, якщо вінок губився на увазі, то незабаром дівчина отримає пропозицію руки і серця. А ось ранкова роса на Трійцю має особливу силу, здатну зберегти красу і здоров'я.

Трійця, обряди, фото: Знай.ua

Згідно з давніми традиціями, будинок потрібно прикрасити гілками берези, дуба та інших дерев. На підлозі слід розкласти скошену траву та ароматні гілочки м'яти чи меліси.

Трійця завжди вважалася дівочим днем. У цей час прийнято було гадати, пускати вінки річкою, співати пісні-заклинання і водити хороводи. Однак, пам'ятайте, що церква категорично забороняє подібні ритуали. Вважається, що це гріх.

Трійця 2019

Нагадаємо, що Трійця: обряди, молитви та благословення з освяченою зеленню.

Раніше ми повідомляли, чому у 2024 році скасування Петрова посади і що робити українцям: правила харчування та заборони.