Вознесіння Господнє – це одне з головних церковних свят, яке християни відзначають на 40-й день після Великодня. Цього року воно припадає на 13 червня.

Щороку у четвер (саме на цей день припадає свято) разом із православними його також шанують і католики. Цікаво, що католики, для яких також цей день є одним із найголовніших 12 церковних свят, починають його відзначати за три дні до призначеної дати.

Ікона Вознесіння Господнє, джерело: palomnik.com

Згідно з Євангелією, саме цього дня Ісус піднісся на небо і потрапив до Раю, через що свято отримало таку назву. Як каже священне писання, саме на 40-й день після Великодня Ісус Христос возз'єднався з Богом і пообіцяв апостолам послання Святого Духа.

Цього дня забороняється кидати сміття чи начхати на вулицях, адже кажуть, що можна випадково потрапити до Христа, який може ходити під виглядом жебраків.

Популярні новини зараз

Потрібно терміново нести документи: українським пенсіонерам дозволили у червні "відновити" виплати

Не всі українці отримають червневі пенсії: кого ПФУ залишить без виплат

Маршрутники вирішили підняти ціни на проїзд: доведеться платити у половину більше

Як уберегти новий холодильник від постійних відключень світла: запам'ятай ці правила

Показати ще

Працювати на Вознесіння категорично не можна, це великий гріх. Церква радить спокійно провести свято, краще поспілкуватися із рідними чи друзями.

Церква, фото з вільних джерел

Цього дня прийнято поминати померлих батьків. Традиційно для цього пекли особливі млинці, які називають "Божа окутка" або "онуки". За формою вони нагадують щаблі. Взявши їх, люди зазвичай йшли на цвинтар до могил рідних, а також до церкви. Також гостинцями пригощали своїх родичів, яких ходили в гості.

Кажуть, що у Вознесіння Господь ходить серед людей і чує їхні прохання. Тому варто молитися та просити здоров'я своїм близьким та рідним.

Народні традиції та прикмети

Популярним обрядом серед молоді були ворожіння. Дівчата вірили, якщо у цей день заплести у волосся гілочки берези і якщо воно не зав'яне до Трійці, то чекай швидкого заміжжя.

Проте церква не радить займатися у велике свято ворожіннями чи виконувати інші обряди, які зараз можна знайти у мережі чи іншій літературі.

Ворожіння, кадр з відео

Нагадаємо про нові дати свят: коли у 2024 році відзначають Трійцю, Вознесіння та Різдво Івана Предтечі.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.