З вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський календар і багато церковних свят зрушили.

Оскільки Великдень уже минув, усі ми знаємо, що потім до нас приведуть Вознесіння, Трійця та інші. Давайте ж дізнаємося, коли відзначимо ці церковні свята у 2024 році.

Молитва, церква. зображення з вільних джерел

13 червня віруючі відзначатимуть Вознесіння Господнє. Дата свята перехідна і залежить від Великодня. Новий церковний календар не впливає на день свята. Піднесення щорічно святкують на 40-й день після Великодня. Вважається, що саме на 40-й день Ісус піднісся на небо.

Через 10 днів після Вознесіння віруючі святкуватимуть одне з найбільших свят – Трійцю (Зелену неділю). Трійця символізує уособлення Всевишнього в трьох іпостасях: Бога-батька, Бога-сина та Святого Духа. Дата Трійці також залежить від дати Великодня. Зелена неділя завжди відзначається на 50-й день після світлого Великодня. Тому це свято називається П'ятидесятниця, а також День Зіслання Святого Духа.

Популярні новини зараз

Гороскоп на тиждень 1-7 липня для всіх знаків Зодіаку: перевірка для Водоліїв, заборона для Скорпіонів та завершення Дів

Без світла по 20 годин: мешканцям багатоповерхівок радять підготуватися до суворої зими

Термінова новина для водіїв: що зміниться після 10 липня

Весь світ може більше не побачити легендарних ABBA разом: один із музикантів розкрив таємницю

Показати ще

Трійця.мозаїка. Фото: Youtube

Наступного дня, 24 червня, віруючі відзначатимуть понеділок Святого Духа, тобто другий день Трійці. Також 24 червня за новим календарем вперше відзначатимуть Різдво Івана Предтечі. До переходу Церкви до нового календаря це свято щорічно святкували 7 липня. Але через переход на новий календар його відзначатимуть 13 днів раніше.

Також через переход на новий календар у червні вперше відзначатимуть свято, яке раніше завжди святкували у липні. Йдеться про святих верховних апостолів Петра та Павла. У народі це свято називають Днем Петра та Павла. Раніше свято завжди відзначали 12 липня. Але за новим календарем дата свята змінилася, і тепер Петра та Павла святкуватимуть 29 червня.

Церква, фото з вільних джерел

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.