Вознесіння — велике християнське свято, яке входить до двонадесятих (дванадцяти найважливіших річних свят церковного календаря).

Він має перехідну дату і завжди відбувається у четвер на 40 день після Великодня. У 2024 році Вознесіння випадає на 13 червня.

Ікона Вознесіння Господнє, джерело: palomnik.com

Православна Церква згадує цього дня євангельські події, пов'язані з останнім моментом перебування Христа на землі після Його Світлого Воскресіння.

Традиції на Вознесіння Господнє

Згідно з слов'янською народною традицією, з цього дня весна закінчується та починається перехід до літа, тому вже можна не боятися похолодань. Вважається, що якщо на Вознесінні погода, то вона протримається до 21 листопада, Михайлова дня. А дощовий день, згідно з прикметами, віщує неврожай та хвороби у худоби.

Популярні новини зараз

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще

Якщо скупатися на Вознесіння у річці – здоров'я буде міцним. Якщо курка знесла цього дня яйце, його треба підвісити під дахом будинку, щоб воно захищало мешканців від нещасть. Почути каркання ворони цього дня – добрий знак.

Цього дня вмивалися росою: вважалося, що на Вознесіння Господнє вона стає цілющим. Прийнято молитися за благополуччя та здоров'я: цього дня, перед тим, як зійти на небеса, Господь, як прийнято вважати, вислуховує всі прохання людей і виконує їх.

Також у це свято варто вибачитися у всіх, з ким ви в сварці. На Вознесіння існує звичай "ходити на роздоріжжі" - в гості до рідних та знайомих і дарувати їм випечені з пшеничного тіста на меді та з цукровими візерунками "драбинки", що символізують шлях на небо.

Щоб дізнатися про долю хворої людини, на Вознесіння плели гілки берези, кілька з яких заплітали в косу. Вважається, що якщо за 10 днів до Трійці гілки не в'януть, то задумана людина видужає. У такий же спосіб дівчата ворожили на майбутнє заміжжя. Якщо протягом 40 днів (від Великодня до Вознесіння) допомагати знедоленим і годувати жебраків, рік буде вдалим.

Жебраки, скріншот

Що не можна робити на Вознесіння

Не можна лаятись, лихословити; займатися обжерливістю та веселитися; виносити сміття; плювати на землю (Ісус у святковий день продовжує свій земний шлях дорогами); відмовляти мандрівникам; займатися сексом; цього дня не відспівують померлих; займатися важкою роботою вдома (вважається, що це відволікає від роздумів про Господа); Не можна вимовляти слова "Христос Воскрес", оскільки у цей день із храмів виносять плащаницю.

Нагадаємо, коли Лазарєва субота та Вербна неділя у 2024 році: традиції важливих свят перед Великоднем.

Раніше ми повідомляли, що тільки ці дні: коли потрібно пекти паски на Великдень у 2024 році, а коли заборонено.