Вночі 23 березня у спеціальних чатах, а згодом у ЗМІ почала з'являтися інформація про те, що Польща призупинила пропуск придбаних у різних країн Європи автомобілів з об'ємом двигуна понад 1,9 літра.

"Напевно, міністр просто був шокований тим, скільки преміальних авто коштує в черзі на виїзд до Білорусі", — міркують перевізники.

Білоруське опозиційне ЗМІ "Наша Ніва" розібралося, що відбувається на польському напрямі та яка ситуація із в'їздом через Литву та Латвію.

На офіційному рівні жодної інформації щодо нових обмежень немає. Навіть білоруська митниця у своєму повідомленні каже, що дізналася про нові вимоги польської сторони зі ЗМІ.

Єдиним джерелом інформації є надруковані папірці, які польські митники розмістили в пункті пропуску «Тереспіль» («Брест).

Популярні новини зараз

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Показати ще

У них йдеться, що для експорту авто з об'ємом двигуна понад 1,9 літра польській митниці потрібна довідка від виробника, де буде зазначено, що виробник знає про те, що автомобіль прямує транзитом через територію Білорусі та Росії. А також, що виробник знає, де знаходиться пункт призначення, ким є продавець та покупець. Все це необхідно, щоб не було порушено санкцій.

Щодо санкцій, то з усіх країн ЄАЕС вони стосуються лише Росії. Однак заборона на експорт до Росії машин з двигуном об'ємом понад 1,9 літра або дорожчою за 50 тисяч євро (незалежно від обсягу двигуна) діє ще з 23 червня 2023 року.

На Білорусь ці санкції не поширюються. Білоруси, як і раніше, мають право купувати в ЄС та експортувати до Білорусі будь-які автомобілі, незалежно від вартості та обсягу двигуна.

Через те, що старі санкції на Білорусь не поширюються, а якихось нових обмежень немає, автомобілі з двигуном понад 1,9 літра та вартістю понад 50 тисяч євро продовжують надходити до Білорусі. Останні дні, щоправда, переважно через Литву та Латвію.

«Нашій Ніві» вдалося поспілкуватися з кількома перевізниками, які за вихідні та ніч понеділка вже встигли провезти через кордон із Литвою дорогі авто із великим об'ємом двигуна.

«Вночі (25.03. — ПН) через кордон із Литвою у нас проїхали 4-річна BMW з двигуном об'ємом 2 літри та новий Mercedes-Benz з мотором 2,2 літра (2,143 см³. — ПН). Жодних додаткових питань з боку литовської митниці не було», — запевняє перевізник.

За його словами, Литва давно суворо стежить за тим, щоб машина прямувала саме до Білорусі, а не до Росії.

«Для того, щоб успішно вивезти авто через Литву, потрібно мати повний пакет документів, які б підтверджували, що покупець з Білорусі. Для цього доводиться мати підтвердження переказу від покупця, який розраховувався за машину через білоруський банк, а також підтвердження від продавця, що він прийняв ці гроші від білоруського покупця банківським переказом.

Якщо експортні робляться у Литві, то від покупця вимагають написати листа, де він підтверджує, що купує авто для себе, а не для перепродажу до РФ», — пояснює перевізник.

З рівними документами через Литву, а з "кривими" через Польщу

За словами співрозмовника, у тих, хто купує машину не для себе, а на перепродаж, часто є проблеми з підтвердженням платежу, оскільки в хід йдуть не тільки розрахунки готівки, але і, наприклад, криптовалюта.

Тому всі машини з неповним або «кривим» комплектом документів в'їжджали в Білорусь саме через Польщу. Поляки були найлояльнішими. Вони випускали машини без додаткових питань, їх не цікавило, хто і як заплатив за авто, куди воно прямує, чому покупець одна людина, а щастить іншу».

На думку перевізника, через це склалася ситуація, що більша частина преміальних авто їхала саме через Польщу. Оскільки пункт пропуску «Брест» — пасажирський перехід, всі машини проїжджали своїм ходом. За кермом часто знаходилися люди, які не мали жодного відношення до авто, що перевозилося.

«Молоді хлопці за 100 євро переганяли ці машини з Тересполя до Бреста. Інвойси в таких авто, як і ЕХ (експортна декларація. — ПН), були оформлені на іншу людину. Зрештою, в черзі можна було спостерігати за тим, як молоді хлопці розтинають на дорогих «Майбахах», «Ауді», «БМВ», «Ламборджіні».

Через Латвію та Литву ввозять машини з будь-яким обсягом та ціною

На відміну від поляків, литовці давно не пропускають через свій кордон машину, якщо за кермом знаходиться не сам покупець авто. Платіж за авто, інвойс та ЕХ мають бути оформлені на того, хто безпосередньо вивозить машину.

«Якщо у людини з документами все добре, то через Литву без проблем проїжджають навіть своїм ходом», — каже співрозмовник.

Інший співрозмовник, який їздить зокрема через Латвію, також стверджує, що на латвійському напрямі жодних змін не відбулося, оформлення машин на Білорусь продовжується у штатному режимі, як і раніше.

«Єдине, що Латвія, наприклад, не випускає німецьких авто на «жовтих» (короткострокових транзитних) номерах. Вони посилаються на те, що вони призначені лише для руху ЄС, тому тим, хто їде через Латвію, доводиться купувати в Німеччині «червоні» (довгострокові транзити). Вони коштують до 350 євро, коли жовті до 150», — пояснює перегонник.

Чому Польща пішла на такий крок?

Наскільки відомо, заборона на пропуск авто з об'ємом двигуна понад 1,9 літра з польської сторони з'явилася після того, як на Тересполь відвідав польський міністр транспорту.

«Схоже, що він просто був шокований тим, що побачив, скільки преміальних авто коштує в черзі на виїзд до Білорусі, тому придумав це правило, яке неможливо виконати», — ділиться один із співрозмовників.

Наскільки відомо, повна заборона на проїзд куплених у ЄС авто з об'ємом двигуна понад 1,9 літра через кордон із Польщею триватиме до 1 квітня. Пізніше нібито мають з'явитися пояснення.

Декому вдається проскочити через Польщу?

При цьому один із співрозмовників запевнив, що навіть після появи заборони він знає випадки, коли машини з великим об'ємом двигуна проїжджали через польсько-білоруський кордон.

«Люди, які змогли підтвердити, що це авто куплено для себе, посперечавшись та поскандаливши з польськими митниками, зуміли оформити експорт та виїхати до Білорусі. Якщо з документами все добре і сам покупець їде за кермом, то вони просто не мають законних підстав не випустити це авто, тому в результаті деяким вдавалося проїхати і після появи нових вимог.

Інша річ, коли за кермом машини, яка коштує 100 і більше тисяч євро, сидить 20-річний хлопець із студентською чи робочою візою. Зрозуміло, що митники розуміють, що машину він тільки переганяє через кордон. Вони бачать, що й за документами водій не є власником, таких точно не пропускають».