Одне з найважливіших свят у році християн Благовіщення Пресвятої Богородиці українці за новоюліанським календарем відзначають 25 березня.

Значення цієї дати дуже символічне – "добра звістка", названа на честь явлення Діві Марії Архангела Гавриїла, який сповістив їй, що незабаром вона стане матір'ю сина Божого та Спасителя всього світу Ісуса Христа.

Описав це євангеліст Лука:

"Архангел Гавриїл був посланий Богом сповістити заручену з Йосипом Діві Марії , що їй належить зачати від Духа Святого і народити дитину ... і ось, зачнеш у утробі, і народиш Сина, і даси Йому ім'я Ісус. Він буде Великий і наречеться Сином Всевишнього , І дасть Йому Господь Бог престол Давида, батька його, і вік царюватиме в домі Якова, і царювання Його не буде кінця ". На що Марія відповіла: "Хай буде мені за твоїм словом", - говорилося в Євангелії.

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Починаючи з другого століття Благовіщення Діви Марії називали чи не найпершим в історії віруючих "актом спокути" – коли послух Діви Марії врівноважив непослух Єви.

Благовіщення, зображення з вільних джерел

Свято Благовіщення також наділене багатьма традиціями та прикметами. У народі говорили: "Птах гнізда не в'є, дівчина коси не плете", настільки спокійним і розміреним ставленням відрізнялися християни.

Обов'язково слід відвідати храм, краще – всією сім'єю, обравши для цього свій святковий одяг. Церковна служба зазвичай супроводжується освяченням проскури, спекти їх можна вдома і принести із собою до церкви, а зберігати потім потрібно за іконами в будинку.

Наші предки вважали їх цілющими і навіть використовували як засіб від лихоманки. Коли свято припадає на Страсну седмицю Великого посту, не дозволяються послаблення, проте будь-якого іншого тижня посту дозволяється їсти рибні страви і пити трохи червоного вина, тому господині заздалегідь дбають про святковий стіл.

Великі компанії сьогодні не вшановуються, не прийнято ходити в гості, краще залишитися вдома з близькими. У цей день також завжди спостерігали за погодою, адже вона віщувала, яким буде літо.

Нагадаємо про Великий піст 2024: корисні поради для очищення душі та тіла.

Раніше ми повідомляли про суворі заборони на Великий піст-2024: коли відзначаємо Благовіщення, суботу Лазаря та Вербну неділю.