Перший тиждень Великого посту у 2024 році – з 18 по 24 березня. Вона вважається дуже важливою для всіх православних християн .

Тому ми пропонуємо вам пригадати, що потрібно зробити.

18 березня, Чистий понеділок - у цей день у народі прийнято робити прибирання одразу після Масляної. Весь наступний тиждень відрізняється суворим постом.

Весь піст, окрім субот та воскресінь, у храмах читається молитва святого Єфрема Сиріна. У ці дні її потрібно додати і до домашньої молитви.

Популярні новини зараз

ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами

Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."

Показати ще

У перші чотири дні першого тижня Великого посту ( з понеділка по четвер, 18 березня – 21 березня) увечері в храмах читається Великий покаяний канон Андрія Критського.

Необхідно заздалегідь дізнатися про час початку богослужіння у вашому храмі – воно може змінюватись у проміжку від 16 до 19 години вечора.

У середу і п'ятницю першого тижня, як і всіх інших тижнів Святої Чотиридесятниці, служить Літургія Преждеосвячених дарів.

У п'ятницю, 22 березня, з вечірні розпочинається богослужіння святому Феодору Тирону, яка з'єднується з Літургією Передосвячених дарів.

У суботу першого тижня, 23 березня, Церква відзначає пам'ять святого великомученика Феодора Тирона і згадує, як християни були збережені ним від осквернення ідоложертвою кров'ю в перший тиждень Великого посту.

Першу неділю Великого посту, 24 березня, називається також Тижнем Православ'я за святкуванням Урочистості Православ'я, що відбувається в цей день, над усіма єресями, які обурювали Церкву. Здійснюється особливе богослужіння, яке називається чином Урочистості Православ'я.

Також у цей день багато віруючих причащаються Святих Христових Таїн, готуючись до цього протягом попереднього тижня.

Нагадаємо про Великий піст-2024: коли починається за новим календарем і які 10 правил потрібно знати всім віруючим.

Раніше ми повідомляли, що Великдень у 2024 році буде пізнім, а значить і Масляну потрібно почекати: дати свята та головні традиції.