8 вересня Православна Церква відзначає одне з найголовніших свят - Різдво Пресвятої Богородиці, відоме у народі, як "Свято Другої Пречистої".

Також цей день нерідко називають "Осіниною", оскільки саме з цього дня за народним календарем настає справжня осінь.

Церква - фото Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир

Нещодавно християни завершили літній цикл – це було Свято Успіння Пресвятої Богородиці. А 1 вересня Православні віруючі відзначали Церковний Новий рік, або Початок індикту, який ще з давніх-давен символізував новий відлік наступного року за Церковним календарем.

"Різдво Пресвятої Богородиці - одне з двонадесятих великих Свят. Тобто це означає, що є 12 таких Свят, що стосуються життя земного Ісуса Христа і Богородиці Діви Марії. Цей день є Богородичним Святом і саме Різдво Пресвятої Богородиці починає цикл, починаючи з Нового Церковного року " , - розповідає старший викладач кафедри богослов'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, священик Михайло Омелян.

Популярні новини зараз

Суцільний головний біль: 3 знаки Зодіаку, які не годяться в дружини

Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення

Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще

Священик ПЦУ Михайло Омельян - фото Свято-Михайлівського Золотоверхого собору

Щирі прохання подарують дитину

Пресвята Діва Марія Своєю чистотою і чеснотою перевершила не тільки всіх людей, а й Ангелів, стала живим храмом Божим, і, як оспівує Церква у святкових піснеспівах, "Небесними Дверями, які вводять Христа у світ у спасіння душ наших".

Це свідчить про те, що кожному з нас, незважаючи на те, що в певний час людина не має дітей, а дуже просить - Господь почує молитву і подарує потомство.

"Таке диво сталося і в нашому Храмі. Одного разу до нас прийшла молода пара - вони вже кілька років не могли мати дітей, а лікарі сказали, що у них це не вийде. Священнослужителі нашого Храму Святого апостола та євангеліста Іоанна Богослова при Михайлівському Золотоверхому монастирі та ті люди, які вірили і довіряли Богу, просили Господа допомогти їм .

Тому в подібних ситуаціях надію в жодному разі не варто втрачати. Якщо людина щиро просить, якщо вона молиться Богові, Господь їй дарує.

"Ще такий найголовніший висновок потрібно зробити в день цього Свята: що Пресвята Діва Марія - це початок нашого спасіння. Тому що, якби не було такої Діви Марії, не зміг би втілитись Син Божий Ісус Христос. Адже Діва Марія була чистою, була люблячій, вірила в Бога, сподівалася на Господа і найголовніше - вона впустила Бога у своє серце" , - каже старший викладач кафедри богослов'я та філософії КПБА.

Відзначаємо ми цього дня початок нашого спасіння – і тому кожна людина нехай прославляє Пресвяту Богородицю за те, що вона дала можливість кожному з нас бути в Царстві Божому.

Що ж до традицій, то, переважно, населення відзначало вже закінчення збору врожаю і дякували Богові, а особливо Пресвятій Богородиці, за те, що цей рік був плідним.

Овочі / фото: Pixabay

Також особливим чином вшановували цього дня і молодят. Люди накривали святковий стіл, вшановували їхнє кохання, запрошували та відвідували закоханих.

"Але треба акцентувати особливу увагу на тому, що люди не просто займалися якимись гуляннями чи збиранням урожаю. Вони, перш за все, дякували Пресвятій Богородиці, Ісусу Христу за те, що Господь такий милостивий, щедрий і подає такий урожай. Також люди молилися і моляться, щоб наступний рік був також урожайним" , - наголошує священик Православної церкви України Михайло Омелян.

Михайло Омельян - фото з Фейсбук

Нагадаємо, що Різдво таки 25 грудня, а Миколая – 6: новий календар православних свят.

Раніше ми повідомляли про молитву до Пресвятої Богородиці, коли дуже важко на душі: "Даруй нам виправлення".