У вівторок, 29 серпня, віруючі українці відзначають Горіховий спас. Є, як і на будь-яке інше свято, цього дня особливі прикмети, повір'я, традиції та заборони.

Третій спас відзначається наступного дня після Успіння Пресвятої Богородиці, і низка заборон на роботу скасовується, проте багато хто залишається.

Горіховий спас, скріншот: YouTube

Варто зазначити, що це завершальне свято з трьох літніх спасів, і існує низка заборон.

Наші пращури помітили, що в цей день наші пращури помітили, якщо в цей день спекотно, то зима буде холодною. Вона може завести людину в глибинку настільки, що вона не вибереться.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Також, не можна лаятися матом і поганословити. Заздрість та образи із цього дня теж необхідно прибрати. Лише добро і прощення всіх образ.

Церква, фото: Пцу Facebook

Лінуватися і ледарювати просто заборонено. Краще почати готуватися до зими, тобто зробити продовольчі запаси. З давніх-давен люди з цього дня починали збирати новий урожай.

На Горіховий врятував не заборонено працювати у полі, у саду, на городі тощо. До речі, всім, хто потребує, потрібно допомогти.

Цього дня необхідно відвідати церкву та освятити як горіхи, так і хліб із борошна нового врожаю.

Після цього люди йдуть додому, накривають великий стіл та починають трапезувати. Там має стояти настоянка з горіхів, а також свіжий хліб. Без цього свято не вдасться.

Горіховий Спас: джерело: YouTube

Про народні прикмети також не варто забувати.

Якщо у вас багато врожаю горіхів, то хліба буде багато. Якщо погода хороша, то зима буде короткою, а весна прийде доволі рано. На небі бліді зірки — до ясної та сухої погоди на цілий тиждень.

Церква, фото: Знай.ua

Зазначимо, що 29 серпня позначається Горіховим Спас в Україні востаннє. Зважаючи на переход ПЦУ на юліанський календар з 1 вересня 2023 року, у 2024 році це свято випадатиме на 16 серпня.

Нагадаємо про Горіховий (Нерукотворний) Спас-2023: коли буде, що треба обов'язково нести до церкви та якась головна традиція.

Раніше ми повідомляли про те, чи потрібно цілувати небіжчика в труні: думка церкви та медиків, витоки такої традиції.