День Незалежності встановили як державне свято 1992 року постановою Верховної Ради. Вважається, що ця дата і є датою утворення української держави у сучасному вигляді.

В історії України були сприятливі моменти, але не так багато, і сам факт створення незалежної України є дуже важливим для кожного українця. Адже на своїй землі, на свободу від інших держав чекали дуже довго і дуже багато крові було проливається за це, багато життів руйнується досі.

24 серпня 1991 року Верховна Рада винесла "Акт проголошення незалежності України" на підтвердження всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року. Цього дня зазвичай проводять урочисті заходи, масові святкування, військовий парад. Особливо важливим є це свято останніми роками, адже в Україні триває війна. Звичайно, через підлість росіян ми не можемо повноцінно відмітити цей день з парадом і салютами, але можемо спостерігати парад російської військової техніки на Хрещатику, та є один нюанс: вона розворочена, як скоро буде розворочений кожен, хто ступив на нашу землю з метою відібрати нашу волю.

День незалежності, парад - фото Знай.ua

Популярні новини зараз

Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Історія свята

Не багато хто знає, що спочатку День Незалежності святкувався не 24 серпня, а 16 липня. Так, Декларацію про державний суверенітет нашої країни було прийнято ще 16 липня 1990 року.

Тоді Верховна Рада УСРСР відреагувала на Парад суверенітетів Радянського Союзу, який стрімко розпадається, і узаконив власне право на суверенітет.

Однак у серпні 1991 року з початком путчу в Москві тодішні українські партійні чиновники зрозуміли, що їхній свободі та повноваженням у Києві та на місцях може прийти кінець у зв'язку з можливим захопленням влади в Москві реакційними чиновниками та силовиками.

Щоб уникнути можливої ​​ескалації ситуації та у зв'язку з зростаючим рівнем самосвідомості українців, депутати Верховної Ради пішли на раніше безпрецедентний крок – проголошення незалежності УРСР.

День независимости 2019

Саме 24 серпня 1991 року і вважається датою утворення сучасної української держави, незважаючи на те, що рішення Верховної Ради пройшло через процедуру референдуму, що відбувся 1 грудня 1991 року.

У той день понад 90% громадян УРСР схвалили вихід із СРСР та проголошення Незалежності. Тоді ж і було обрано першого президента України, яким став тодішній голова Верховної Ради Леонід Кучма.

Леонід Кучма. Фото: YouTube

Юридично свято День Незалежності України було закріплено ухвалою Верховної Ради України від 20 лютого 1992 року. Депутати ухвалили святкувати свято суверенітету саме 24 серпня, змінивши раніше прийняту дату – 16 липня.

У документі тодішні народні обранці вказали, що вони враховують волю народу України та поважають його одвічне прагнення до Незалежності та підтверджують історичну значущість прийняття Акту про проголошення незалежності.

Перший раз, коли 24 серпня виявилася вихідним днем, став 1992 рік. З того часу цього дня відпочивають усі, окрім представників екстрених служб, а також чергові працівники сфер розваги, обслуговування, охорони здоров'я, правопорядку та інших.

На жаль, 2023 року, як і 2022, українці не матимуть вихідного цього дня через воєнний стан у країні.

День Незалежності України, 2020. Фото: Знай.uа

Нагадаємо про прогноз щодо долара: експерт розповів, чи чекати "різких поворотів" курсу.

Раніше ми повідомляли, що граф Дракула плакав кривавими сльозами: вчені виявили у найжорстокішого правителя рідкісне захворювання.