У середині літа українці відзначають найбільш загадкове та містичне свято року – Івана Купала.

Стрибки через вогонь, купання на світанку, ворожіння на нареченого – всі традиції цього свята сягають корінням у дохристиянські часи. Про всі особливості Івана Купала читайте у нашому матеріалі.

Івана Купала, фото: Знай.ua

Івана Купала 2023 року: коли відзначають?

Традиційне східнослов'янське свято Івана Купала відзначають 7 липня. Купала – це не державне свято, тож цього дня додаткового вихідного немає.

Історія свята Івана Купала

Івана Купала спочатку було святом давніх слов'ян, пов'язане з днем ​​Сонцестояння. Сьогодні ж ми знаємо Івана Купала більше як християнське свято. Вся річ у тому, що цей день співпадає із ще одним святом – Різдвом Іоанна Предтечі (Іоанна Хрестителя). За старим стилем його відзначали 24 червня, а у сучасному календарі Івана Купала відзначають 7 липня.

Популярні новини зараз

"Вони для мене - сцикуни": прикордонник, так ненавидить "ухилянтів", що купив собі квартиру та будинок

Українцям у Німеччині роздадуть гроші: скільки отримають біженці

В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат

В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою

Показати ще

День Ивана Купала 6
Івана Купала 2019

Івана Купала: головні обряди свята

Тепер давайте дізнаємося, як за допомогою народних звичаїв на Івана Купала залучити удачу, любов та добробут.

Обряд, що зміцнює здоров'я

Щоб поліпшити і захистити своє здоров'я, слід рано-вранці вийти на вулицю, повністю роздягнутися і перекидатися в ранковій росі. Ну а якщо ви соромитеся, то можна просто вмити обличчя. Ефект також буде.

День Ивана Купала 5
Івана Купала 2019

Обряд, що приваблює гроші

Щоб провести цей обряд, знадобиться всі гроші, які зберігаються у вашому будинку. Купюри потрібно покласти біля себе на всю ніч. А вранці, навіть не встаючи з ліжка, почніть перераховувати всі гроші, при цьому робіть це якнайдовше – не менше 30 хвилин. Після цього у вас завжди водитимуться гроші.

Обряд на удачу

Для його реалізації знадобиться невеликий відрізок тканини червоного кольору. Розріжте його на 12 стрічок, напишіть на кожній своє ім'я та сферу, в якій вам потрібна удача (наприклад, робота, сім'я, особисте життя). Зав'яжіть стрічки на гілках дерева або будь-якої домашньої рослини. А зав'язуючи тканину, вимовляйте, що там написано, по три рази.

Ворожіння на кохання

Ця гадання підходить тільки для тих, хто вже має свою другу половинку. Для реалізації ритуалу потрібно взяти невелику ємність із водою, закинути туди кілька суцвіть ромашки. Якщо квіти рухатимуться один від одного, то незабаром можлива сварка або навіть розставання, а якщо квіточки плаватимуть поруч, то ваше кохання тільки міцнітиме.

День Ивана Купала 3
Івана Купала 2019

Як виготовити оберіг на Івана Купала

Як можна святкувати Івана Купала без святкового оберегу. У давнину люди спеціально збирали цього дня трави та зберігали їх весь рік.

Так, наприклад, особливої ​​сили набуває звичайний подорожник. Його потрібно зібрати, скласти листя у невеликий лляний мішечок і зберігати біля подушки. Оберіг зміцнює здоров'я людини та захищає гармонію у сім'ї.

Ще одна особлива рослина – полин. З неї слов'яни плели вінки і прикрашали ними узголів'я ліжка. Вважалося, що оберіг захищає від злих сил, псування та пристріту. А ще надає він сміливості та сил.

А ось вагітним рекомендується збирати кропиву, ромашку чи низку. Після народження дитини купальські трави допоможуть заповнити родову енергію та силу. З трав слід заварювати чай, пити самої і додавати в купіль дитині.

Вагітна. Фото: Youtube

Нагадаємо про сумісність ліків із продуктами харчування: які поєднання будуть небезпечними для вашого здоров'я.

Раніше ми повідомляли, що блювання, діарея чи навіть отруєння: чому не варто купати кішок людським шампунем.