В Україні не всі сім'ї поспішають узаконити свої стосунки і живуть у цивільному шлюбі, кожен має на це свої причини. Однак важливо знати, чого можна очікувати у разі розриву з партнером і чи потрібно ділити майно.

На етапі розлучення у багатьох виникають складнощі, тому питання поділу майна залишається актуальним. Докладніше про це розповів голова адвокатського об'єднання "Кравець та партнери" Ростислав Кравець.

Якщо у пари, яка живе у неофіційному шлюбі, ще до розлучення з'являються думки про поділ майна, їм слід встановити юридичний факт проживання однією сім'єю.

Судове рішення. Фото freepik

"Для цього їм потрібно звернутися до суду, щоб він визнав фактичні шлюбні відносини та надав право обом з подружжя претендувати на спільно нажите майно", - підказав адвокат.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Однак перед визнанням цього факту судом враховуються чимало факторів, серед яких: показання свідків, докази спільного відпочинку та спільного проживання. Суд може відмовитись від справи, якщо фактів буде недостатньо.

Сім'я з дитиною, фото freepik

Якщо пара юридично не підтвердила факт проживання однією сім'єю, то після розлучення жінка залишається із майном, яке перебуває у її власності. З чоловіком та сама історія. Тобто, житло чи авто, куплене під час спільного життя, при розлученні залишиться лише одному з партнерів.

"У разі, якщо подружжя заздалегідь подбало про забезпечення свого майбутнього, то все майно, придбане з дати встановлення юридичного факту спільного проживання, буде ділитися навпіл, – сказав адвокат.

Нагадаємо, субсидії в Україні: чи вистачить грошей у бюджеті після підвищення тарифів