На 4 червня 2023 року для православних християн припадає День святої Трійці (П'ятидесятниця, або Духів день).

Трійця - це одне з головних християнських свят, якому в православ'ї передує Троїцька субота, що вважається головним днем ​​поминального року.

Свята Трійця, фото з pravzhizn

Коли у 2023 році відзначаються Трійця та Троїцька субота

Православна Трійця відзначається на 50-й день (восьма неділя) після Великодня, або на десятий день після Вознесіння. У православ'ї Трійця входить до двонадесятих (12-ти найважливіших, крім Великодня) свят.

2023 року православні церкви, що живуть за юліанським календарем, відзначають Трійцю в неділю, 4 червня.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Щодо західної християнської традиції, то там П'ятидесятниця та Трійця розділені. П'ятидесятниця (зішестя святого духу на апостолів), як випливає з назви, відзначається на 50-й день після Великодня. А за тиждень після П'ятидесятниці західні християнські церкви відзначають Трійцю.

Троїцька батьківська субота, відповідно, передує святу Трійці та відзначається у 2023 році 3 червня.

Що таке Троїцька субота

Троїцька субота у православ'ї символізує християнський порятунок людини, в якій беруть участь у тому числі й померлі, тому цього дня про них слід молитися.

Народні традиції Троїцької суботи

У Троїцьку батьківську суботу у християн прийнято відвідувати цвинтарі, облаштовувати могили та поминати покійних близьких. На Русі існував звичай прикрашати в цей день могили квітами — живими чи штучними — і залишати на могилі для покійників всякі ласощі, переважно солодощі. Цей звичай є певною мірою формою милостині — перехожій людині можна взяти залишене частування, але тільки для їжі прямо на цвинтарі, виносити знайдене частування за огорожу не прийнято, і тим більше погано його продавати.

Також у народній традиції досі прийнято спочатку згадати покійників прямо на могилі, а потім зібратися на поминальну трапезу вдома. Серед традиційних страв - млинці, ритуальна каша (куття) та яйця.

На Русі ще з дохристиянських часів вважалося, що в ці перші літні дні, які потім "прив'язали" напередодні Трійці, русалки виходять із водойм на сушу і співають свої пісні в лісах та в полях. Щоб утихомирити русалок і розбудженого ними водяного в селах було прийнято лякати водну нечисть - палити багаття, бігати з гілками біля водойм і т.д.

Нагадаємо, коли Трійця у 2023 році і чи буде вихідною: історія, традиції та заборони православного свята.

Раніше ми повідомляли, що потрібно встигнути зробити перед Трійцею: 5 невідкладних справ.