Вознесіння Господнє вважається одним із 12 найголовніших церковних свят для християн.

Його відзначають на 40-й день після Великодня. У 2023 році Вознесіння Господнє випадає на 25 травня (четвер).

Ікона Вознесіння Господнє

Історія свята

У Євангелії сказано, що після свого воскресіння Христос перебував на землі ще 40 днів. Вважається, що саме цього дня Ісус потрапив до Раю, і так закінчив свій земний шлях. На згадку про цю подію та про обіцянку Христа про друге пришестя і прийнято відзначати свято Вознесіння Господнього.

Свято Вознесіння не має фіксованої дати і є перехідним церковним святом. Цікаво, що кожного року свято завжди припадає на четвер. У цьому простежується прямий зв'язок із Великоднем. Справа в тому, що число 40 не ділиться на 7 без залишку, тому дата свята ніяк не може припадати на будь-який інший день, крім четверга.

Популярні новини зараз

В Україні хочуть позбавитися хрущовок: що чекає на власників житла

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

Католики святкують Вознесіння в один день із православними. Відмінність полягає лише в тому, що відзначають свято за три дні до призначеної дати.

Вознесіння: джерело: YouTube

Традиції та звичаї

Здавна вважалося, що протягом усіх 40 днів, починаючи Великоднем і закінчуючи Вознесінням, ворота пекла та раю залишалися відчиненими. У цей час душам померлих праведників дозволяється перебувати Землі, а душі грішників - не відчувають пекельні муки.

Згідно з давніми писаннями, в цей день Христос одягнувся в образ волоцюги і подорожував, спостерігаючи, як до нього ставляться люди. Саме тому в день Вознесіння церква рекомендувала парафіянам приділяти особливу увагу благодійності – допомагати жебракам та безпритульним.

За традицією напередодні Вознесіння печуть млинці, дівчата водять хороводи, у церквах проводяться служби.

Млинці, фото совєтніка

Також у цей день радять уважно спостерігати погоду. Якщо на Вознесіння вона була гарною, то така протримається і до дня Святого Михайла (21 листопада). Дощ вважався поганим знаком – віщував хвороби та неврожай.

Роса в цей день вважається цілющою, а трави підсилюють та зберігають свої лікувальні властивості до настання Івана Купала (7 липня).

У народі Вознесіння традиційно пов'язують із урожаєм та зростанням. Свято припадає на зміну сезонів у сільському господарстві. На Вознесіння господині пекли хлібці-драбинки. Вважалося, що такі частування допоможуть душам предків якнайшвидше піднестися на небо. Хлібці відносили на цвинтар і поле, щоб вище до неба тяглися жито і льон.

За старих часів також був звичай цього дня ходити один до одного в гості і дарувати господарям спечені "драбинки", зроблені з пшеничного тіста з медом і з цукровими візерунками.

Також у цей день влаштовували ворожіння. Дівчата заплітали в косу кілька гілочок звичайної берези, щоб дізнатися, чи вийдуть вони заміж. Якщо за десять днів до свята Трійці гілочки не зав'яли, то цього року очікувалося весілля.

Трійця, скріншот із відео

Нагадаємо, що немає роботи – не біда, молитва виручить завжди: слова до Миколи Чудотворця, які допоможуть у пошуку.

Раніше ми повідомляли, що якщо в сім'ї сварки – допоможе ця молитва: найсильніші слова, які повернуть добробут у дім.