15 травня – день пам'яті князів-страстотерпців Бориса та Гліба – це перше православне свято, засноване на Русі.

Борис та Гліб стали першими святими на Русі. Згодом їх почали вважати заступниками руської землі. У цей день прийнято починати висаджувати огірки та гарбуз. А щоб урожай був хорошим, треба було закопати в грядці маточка від ступки. Також із цього дня починають співати солов'ї. Вважається, що якщо їх спів гучний, то незабаром прийде літо.

Літо, фото з відкритих джерел

Сьогодні потрібно посадити ті рослини, яким особливо потрібне тепло: кабачки, гарбузи та огірки. При цьому обов'язково потрібно садити їх на грядки або навіть купи. Якщо їх посіяти пізніше, то врожаю вже може і не бути. А щоб отримати багато плодів, необхідно закопати в грядці маточка від ступки. Поля теж засівали, але це триваліший процес, який триває не один день.

Популярні новини зараз

Готуйте мішки для грошей та відкривайте валютні рахунки: на кого із знаків Зодіаку зваляться шалені гроші ще до кінця року

Доведеться перебиватися з хліба на воду: яку пенсію дадуть при зарплаті 8000 грн

Економічне бронювання не захистить: кого забере ТЦК

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

Для торговців сьогодні є особливі прикмети, бо якщо торгувати сьогодні, то цілий рік буде більший прибуток. Увечері потрібно влаштувати гуляння, а також поділитися їжею з бідняками. Тому що вважається, що якщо поділитися малим, то матимеш велике. У народі є ще одне грошове повір'я. Потрібно до сходу сонця порахувати всі гроші, навіть ті, що приховані. Тоді у справах буде успіх і гарний прибуток.

Що не можна робити 15 травня

Цього дня не можна нікому відмовляти, що може спрацювати вам як на шкоду, так і на благо. Можна помиритись з кимось, попросити підвищення, запросити на побачення. Також не можна відмовляти і у проханнях біднякам. Краще керуватися правилом "мале віддаси, велике отримаєш".

Благодійна акція у Львові

Приказки та прикмети

  • Якщо увечері тепло - урожай зернових буде хорошим.
  • Теплий день буде темний хліб.
  • На заході сонця добре видно - влітку буде мало дощів.
  • На черемсі розпустився колір і чути солов'я – слід готуватися до похолодання на 14 днів.
  • Якщо почути спів соловейка раніше за зозулі, то літо пройде вдало.
  • Соловей співає та сидить на голих деревах – у саду буде неврожай.
  • Вода пішла на спад і чути солов'їні трелі - настав час посів починати.
  • Якщо зозуля сидить ближче до верхівки дерева, то ярі посіви будуть високими. Якщо вона сидить ближче до землі, то ярі посіви будуть низькими і на багатий урожай можна не розраховувати.

Зозуля

Нагадаємо, що в Україні засадили у в'язницю двох священиків УПЦ МП за розпалювання ненависті: попалися на гаряченькому.

Раніше ми повідомляли, що похмурий жнець із косою відвідав коронацію Чарльза III: у Вестмінстерському абатстві розповіли правду.