В Україні на сьогоднішній день триває масштабна роздача повісток про заклик до військової служби через повномасштабну війну, розпочату росіянами 24 лютого 2022 року.

Однак не всі військовозобов'язані зобов'язані приймати ці документи, якщо вони мають підстави відмови. Які саме – розповість юрист Микита Муренко.

Мобілізація в Україні. Фото: скрін youtube

Насамперед, слід зазначити, що отримання повістки є обов'язковим для кожного військовозобов'язаного, який перебуває на обліку в органах військового обліку. Однак якщо порядок денний був виписаний з порушенням чинного законодавства, то військовозобов'язаний може відмовитися від його прийняття.

У яких випадках відмова від отримання повістки є законною дією? Якщо представники територіального центру збору та військового комісаріату виписали "напрямок", в якому дані були дописані до вже частково заповненого бланку повістки. Крім цього, порушенням вважається, якщо у порядку денному вказані неправильні дані військовозобов'язаного, а також те, якщо його вручає хтось (неуповноважена особа) без необхідного друку.

Популярні новини зараз

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Військовий квиток ЗСУ, скріншот: YouTube

У разі військовозобов'язаний вправі відмовитися від підписання розписки про отримання повістки.

"Після чого співробітник ТЦК та СП складає акт про відмову від отримання повістки та передає його на розгляд керівникам ТЦК та СП", - заявив юрист.

Через це з військовозобов'язаного громадянина можуть спробувати стягнути штраф, які все ж таки можна оскаржити в суді (оскаржити не повістку, а постанову про накладення штрафу).

Нагадаємо, українець після отримання повістки та ВЛК відмовився від військової служби: яке покарання призначив суд

Як повідомляв "Знай.uа", військкоми штрафують за неявку, а чоловіки навіть не отримували повістку: адвокат пояснив, як вчинити

Знай.ua писав, не можуть закликати: адвокат пояснив, хто з чоловіків захищений від мобілізації