НАК «Нафтогаз України» розробив фінплан на 2023 рік, за яким планує отримати з державного бюджету 327 млрд грн компенсації. Міністерство фінансів шокували такі цифри дотацій, адже такі видатки не передбачені у бюджеті на 2023 рік.

Підхід нового керівника НАК «Нафтогаз України» Олексія Чернишова, який вже не один раз заявляв, що очікує величезних дотацій із бюджету, був реалізований у фінплан компанії з захмарною сумою дотацій.

борги

Така сума дотацій у державному бюджеті зазвичай покриває фінансування аж двух сфер: освіти та медицини.

Такий розмір компенсації вже встиг шокувати Мінфін: відомство офіційно називає стан "Нафтогазу" головним фіскальним ризиком бюджету.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Показати ще

Теплоелектростанції, облгази, «Укргазвидобування», мережі автозаправок – за останні кілька років під дахом «Нафтогазу» було сконцентровано безліч різноманітних активів, які були у власності різних осіб та структур. «Нафтогаз» поповнює свій портфель підприємствами з багатомільярдними боргами.

борги

Тільки теплоелектроцентралі на момент передачі НАКу заборгували йому ж 5,7 млрд грн.

Загальна дебіторська заборгованість перед компанією складається з: різниці в тарифах між ринковою та фіксованою вартістю (36 млрд грн), дебіторської заборгованості облгазів і газзбутів (76 млрд грн) та покладання спеціальних зобов’язань (ПСО) за 2022-2023 роки (158 млрд грн).

Сукупно ця сума наближається до 300 млрд грн, які НАК безуспішно, але вперто намагається компенсувати з держбюджету.
Таким чином, зараз «Нафтогаз» з прибуткового підприємства перетворився в чорну бюджетну діру розміром, співставним з фінансуванням всієї освіти та медицини разом взятих.

Якщо ще у 2021 році компанія отримала 12 млрд грн чистого прибутку, то наразі демонструє в рази більші збитки. За минулий рік «Нафтогаз» показав чистий збиток на суму близько 59 млрд грн.

Нагадаємо, ми писали, як отримати пільги на газ: платити менше не так важко.

Як повідомляв "Знай.ua" Нафтогаз заявив про нововведення: об'єднають вже скоро.

Також "Знай.ua" інформував, клієнти "Нафтогазу" змушені платити за опалення і влітку: "Облгази таке здадуть, що...".