Християни святкують церковне свято 30 квітня на честь преподобного чудотворця Зосима. У народі його вважають покровителем бджолярів та пасічників.

Святому Зосиму моляться за здоров'я бджіл, а пасіку окроплюють святою водою. Щоб захистити пасіку від чужих бджіл, у землю вбивають осиковий кілок.

Бджола робить мед, фото з вільних джерел

Також у ніч із 30 квітня на 1 травня відбувається Вальпургієва ніч. Вона знаменує закінчення зими та остаточний прихід весни. Свято це язичницьке. Стародавні слов'яни цієї ночі спалювали сміття, що залишилося після зими і ходили збирати ранні трави, а ще загадували бажання, зав'язуючи стрічки на березі або спеціальному травневому жердині.

У Вальпургієву ніч вважається, що світ сновидінь як ніколи близький до світу реального. Тому багато сновидців вважають, що в цей період у снах розкривається істина і навіть доля людини на найближчі кілька років, яку їй не можна змінити, хоч би як вона старалася.

Популярні новини зараз

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще

Вважається, що цієї ночі сняться пророчі сни. Вони максимально детальні, сплячий може пізнавати місця, запахи, звуки, запам'ятовувати обличчя та голоси людей.

Спляча людина, фото: Знай.ua

Наші пращури спостерігали за тим, на які рослини в першу чергу сядуть бджоли. Говорили, що саме ці рослини цього року дадуть багатий урожай. Також у день Зосіми оббризкували водою з медом квітучі дерева, щоб бджоли злетілися на запах і краще запилювали сад. Цей день вважається вдалим для посіву буряків та моркви, а також приготування страв із цих овочів. Для гарного врожаю насіння перед посівом замочують у воді, в яку кидають мідну монету.

Монета. Фото: скриншот Violity

Що не можна робити 30 квітня

Оскільки цей день вважається магічним і добре підходить для різного чаклунства, то він ще й небезпечний. Існує повір'я, що сьогодні відкриваються ворота у потойбіччя, а відьми збираються вночі на свій шабаш. Тому треба бути дуже обережним: не піднімати речей під дверима та на перехрестях, не приймати подарунків, а ввечері не можна ще й пекти хліб.

Нагадаємо, що 100 гривень за кг гречки: знову чекати на космічні цінники?