Роботодавців, що приймають на роботу працівників без військового квитка можуть оштрафувати.

При працевлаштуванні нового співробітника чоловічої статі, роботодавець повинен отримати від працівника відповідний військово-обліковий документ.

Для призовників це може бути посвідчення про приписку, для військовозобов’язаних– тимчасове посвідчення військовозобов’язаного або ж військовий квиток. Також військовий квиток необхідний для резервістів.

електронний військовий квиток

Роботодавець має перевірити у цьому документі наявність відмітки про взяття на військовий облік у територіальних центрах комплектування (далі – ТЦК), органах СБУ або підрозділах Служби зовнішньої розвідки.

Популярні новини зараз

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Показати ще

Жінки з медичною або фармацевтичною освітою, які ще не перебувають на військовому обліку в ТЦК, то до кінця 2026 року їх можна працевлаштовувати як невійськовозобов’язаних. Проте при їх працевлаштуванні роботодавець повинен повідомляти про таких працівниць у ТЦК.

Розмір штрафу за порушення військового обліку на теперішній час становить:

  • для фізичних осіб (відповідальних осіб за ведення військового обліку) від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700 – 3 400 грн);
  • для посадових осіб (керівників) – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 400 – 5 100 грн).

Якщо правопорушення вчинене повторно протягом року або у особливий період (воєнний час) штраф складатиме:

  • для громадян фізичних осіб (відповідальних осіб за ведення військового обліку) від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 400 – 5 100 грн);
  • для посадових осіб (керівників) – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5 100 – 8 500 грн).

Гроші. Фото: скрін youtube

При недотриманні вимог до ведення військового обліку штраф можуть накласти на керівника підприємства. За порушення порядку ведення військового обліку – як на керівника підприємства, так і на особу, відповідальну за ведення військового обліку відповідно до наказу.

Нагадаємо, ми писали, що реєстр "ухилянтів": нардеп розказав, хто і за що потраплятиме до ганебного списку

Як повідомляв "Знай.ua", армія бомжів не могла придумати, щоб їм вкрасти: на росії почали продавати крадений з України чорнозем.

Також "Знай.ua" інформував, вийшов на обід, а забрали у військомат: у Івано-Франківську представники ТЦК попрацювали за одеськими методами.