У першому місяці весни багато українських пенсіонерів дізналися, що індексація виплат далеко не для всіх. Після того, як у березні близько 10 млн людей отримали нові пенсії, є ще близько 2 мл українців, які відчують "підвищення" виплат влітку, у червні та липні.

У червні нові пенсії будуть виплачені "заднім числом" пенсіонерам, які працюють, яким перерахунок проводять з 1 квітня.

Про це в ефірі телемарафону заявила Олена Охрименко, директор Департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Пенсійного фонду України.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

"Перерахунок працюючим пенсіонерам пенсій буде зроблено з 1 квітня, як це і передбачено законодавством. Проте проіндексовані виплати вони зможуть отримати лише у червні, разом із доплатою за квітень та травень", - сказала Охрименко.

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним"

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

Це з зміною правил звітності страхувальників про сплату єдиного внеску обов'язкове пенсійне страхування з щомісячної на щоквартальну.

Пенсіонерки, кадр з відео

Інформація за перший квартал 2023 року надійде до органів Пенсійного фонду вже у другій половині травня. Тому й підвищені пенсії українці зможуть отримати лише у червні.

А ось у липні 2023 року буде проведено черговий перерахунок пенсій для державних службовців, науковців, працівників органів місцевого самоврядування.

Пенсіонери, скріншот: YouTube

Пенсії мають збільшитися на 19,7%. Але сума підвищення у грошовому еквіваленті для кожного українця буде різною. Підвищення пенсії залежить від рівня початкової суми: що вища пенсія, то більше вписувалося підвищення. Тому державні службовці та вчені мають різну кінцеву суму після індексації.

Нагадаємо, кому можуть не надати статусу всередині переселеної особи: 5 причин, щоб відмовити.

Раніше повідомлялося, голова СБУ Малюк та президент Зеленський відреагували на відео страти українського полоненого: "З-під землі дістанемо".

Також, 230 гривень зверху: українці можуть отримати доплати до пенсії, кого стосується.