Раніше ми вже розглядали питання того, як і чи взагалі можуть українці отримати компенсацію від держави за житло, зруйноване в ході війни, розпочатої росіянами.

Одним із способів, як зазначалося раніше, є житловий сертифікат. Виходячи із законопроекту, зареєстрованого на сайті Верховної Ради України, власникам пошкоджених квартир, приватних будинків нададуть саме такий варіант "компенсації", який розраховуватиметься індивідуально (виходячи із загальної площі вартості квадратного метра).

Знищене житло, скріншот: Youtube

Компенсаційний механізм буде запроваджено протягом двох місяців з огляду на невідкладність ситуації. Закон про компенсації набуде чинності у травні 2023 року. Сертифікат може бути використаний для покупки готового житла або інвестицій у будівництво. Передача сертифіката третім особам заборонена, його може використовувати лише власник.

Можна скористатися кількома сертифікатами для покупки житла. Нерухомість необхідно шукати самому та виключно на контрольованій Україною території. Що стосується "інвестицій", то в цьому випадку є низка обмежень. Наприклад, його не використовуєш у тому випадку, якщо замовник банкрут або знаходиться в процесі ліквідації, а якщо замовник не має спецдозволу.

Популярні новини зараз

Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку"

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Показати ще

Зруйноване житло. Фото: скрін youtube

Якщо вартість нової нерухомості вища за сертифікат, різницю оплачує власник. І, що цікаво, якщо житло коштує менше, тоді компенсацію буде виплачено лише з репарацій, які РФ має виплатити Україні.

Нагадаємо, Зеленський підписав закон про компенсацію за зруйноване війною житло: які умови для отримання

Як повідомляв "Знай.uа", українська родина продавала танк частинами потреби ЗСУ, поки їхній будинок було зруйновано.

Знай.ua писав, як українцям отримати компенсацію за зруйноване житло: правила фіксації збитків та подання заявки