В Україні триває війна, відомо, що багато підприємців добровільно пішли служити до лав ЗСУ, а деякі отримали повістки та мобілізаційні розпорядження.

Чи потрібно сплачувати податки як ФОП тим українцям, які пішли захищати країну, відповідь на це є у Законі України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Податки, фото: кадр з відео

У документі зазначається, що на весь період служби мобілізовані ФОПи звільняються від сплати будь-яких податків та подачі звітності за цей період.

Щоб уникнути штрафних санкцій, підприємцям потрібно надати в податкову службу за місцем своєї реєстрації копію військового квитка або іншого документу з центру комплектування, в якому зазначені відомості про мобілізацію.

Популярні новини зараз

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

"Третя" платіжка за газ: що потрібно терміново зробити споживачам

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Показати ще

У мережі часто запитують, чи можна отримати "бронь" на ту чи іншу людину, чи посаду. Дійсно, забронювати підприємця можливо, для цього потрібно звернутись до ОВА, або до галузевого центрального органу виконавчої влади та відповідати таким критеріям:

  • не мати податкової заборгованості,
  • середній рівень зарплати повинен складати не нижче встановленого рівня по регіон,
  • мати визначення, що це критично важливо для функціонування регіону, або надання якихось унікальних функцій.

Після чого в ОВА визначають, чи важливий такий ФОП та подають заяву на узгодження Генштабу.

Військовий ЗСУ. Фото: Youtube

За несплату єдиного податку на підприємців можуть чекати такі штрафи:

  1. для ФОП 3 групи оподаткування у випадку протермінування сплати до 30 календарних днів доведеться сплатити штраф 5%, якщо платіж затримали на більше, ніж 30 календарних днів – 10%;
  2. для ФОП 1 та 2 груп за несплату єдиного податку за січень, лютий та березень 2022 року доведеться сплатити штраф у розмірі 50%.

Нагадаємо, ми писали, що українцям стане доступне пільгове розмитнення авто, але пощастить не всім: хто зможе скористатися особливими умовами.

Як повідомляв "Знай.ua" як оформити довідку та виплати ВПО для себе та дитини в онлайн-режимі: інструкція від Мінреінтеграції.

Також "Знай.ua" інформував, холодний душ для неплатників: за що українцям почали нараховувати непідйомні штрафи.