В Україні до 24 серпня триватиме воєнний стан, чоловіки та жінки військовозобов'язані мають знаходитися у межах країни, та за вимоги командування з'явитися до Територіальних центрів комплектації, для подальшого вирушення на фронт.

В перелік військовозобов'язаних входять медики, однак до 2026 року українки, які мають медичну спеціалізацію, не підлягатимуть обов'язковій мобілізації. Про це заявила заступник міністра оборони України Ганна Маляр в ефірі телемарафону.

жінки-військовослужбовці, фото:slovoidilo

За словами Маляр, наразі немає мобілізації жінок, проте є зміни щодо системи обліку.

До 2026 року навіть для українок, які мають медичну спеціальність — єдину, за якою вони можуть підлягати мобілізації, не буде обов'язкової постановки на облік. Інші професії — лише в добровільному порядку, – заявила заступниця.

Популярні новини зараз

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Чи варто зберігати заощадження у доларах: експерти пояснили, чого чекати від курсу

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

Маляр розповіла, що Генштаб ЗСУ мав розроблену систему щодо відтермінування призову медиків до 2026 року ще до початку війни.

Жінки на фронті. Фото: скриншот з відео

Там немає нічого, щоб ускладнювало ситуацію резервістів, призовників, людей, які перебувають на обліку. Йдеться про спрощення системи обліку, – додала Маляр.

Повідомляється, що наразі 5 тисяч жінок перебувають на фронті.

Нагадаємо, ми писали, що ухилення мобілізації за кордоном: після повернення в Україну чоловіки, які втекли будуть нести відповідальність.

Як повідомляв "Знай.ua" українські військкоми знайшли "золоту жилу": прийшли перевіряти молодь на гучну тусовку у нічний клуб.

Також "Знай.ua" інформував, білоруські прикордонники поскаржилися, що українці погрожують їм "повішеним Валерою" у лісі.