У православному календарі це день вшанування пам'яті преподобного Василя Декаполіта.

Ще свято називали і по-іншому: "Василь Теплий", "Василь Древоруб", "Василь Сповідник", "Овеча задишка". А назва "Капельник" пішла від весняної краплі, сніг танув на дахах і скрізь було чути стукіт крапельок.

Василь Декаполит жив у 7-8 столітті, він був ченцем, а коли переслідували шанувальників ікон, його ув'язнили у в'язниці. Він отримав свободу лише після того, як помер правитель іконоборець Лев Ісаврянин. Далі в житті теж був ченцем, багатьох людей наставив на праведний шлях і життя повне чесноти. Василь помер 750 року.

Що не можна робити 13 березня

Цього дня у народних прикметах не було особливих заборон лише для 13 березня. Було більше рекомендацій, наприклад, пекли довгі калачі, виходили на полювання, проводили багато обрядів та приносили додому ялинові гілки. Але всі заборони пов'язані лише з Великим постом.

Популярні новини зараз

Кожен пенсіонер повинен визначитися: українців поставили перед вибором

Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році

Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Показати ще

Не забувайте, що в цей період не можна їсти м'ясо, рибу, яйця, молочні продукти, випічку та солодощі, фаст-фуд та міцні напої. Але також потрібно дотримуватися правильної поведінки, адже піст полягає не тільки в обмеженні їжі. Потрібно менше відвідувати розважальні заходи, не можна часто виходити у світ, вінчатися, кохатися, поводитися роздратовано, ображати людей, злитися на них і засуджувати.

У цей день є цікава традиція, потрібно приготувати калач, але незвичайний, у нього має бути довга форма, яка нагадуватиме бурульку. Його подають близьким та рідним. Вважається, що якщо з'їсти його натще, то весь рік проживеш у радості та щастя.

Також потрібно зірвати свіжу ялинкову або соснову гілочку та принести її додому. Хвоя очистить повітря та подарує всім, хто живе з вами здоров'я. Її можна застосовувати як вітамінний відвар. Раніше його давали дітям та літнім людям. Однак без попередньої консультації з лікарем краще цього не робити. А якщо зібрати нирки нирки хвойного дерева, то їх цілющі властивості збережуться на весь рік.

Ще наші предки вважали, що сьогодні потрібно лікувати дітей, які страждають на овечу задишку. Ця хвороба називається асцитом, коли рідина накопичується в черевній порожнині. Матері загортали дітей у кожух із овчини і клали їх біля порога. А в цей час батько заганяв овець у хату, потім виганяв їх на вулицю. Вважалося, що вівці зможуть забрати недугу із собою.

Також є ритуал на цей день для сімейного щастя. Потрібно набрати бурульок, принести їх додому та залишити танути. Потім талою водою потрібно окропити всі кути будинку і проговорити: «Вода-водиця, на бурульку перетворилася, а потім у моїй хаті з'явилася. У теплі розтопилася, у моєму будинку кохання та щастя з'явилося. Я воду візьму, всі негаразди з дому заберу. Ідіть геть, забудьте дорогу до мене додому» . Усю воду, що залишилася, потрібно вилити біля вхідних дверей і дати висохнути, не витираючи.

Нагадаємо, що назріває щось ніжне : навесні 2023 року ці три знаки Зодіаку потраплять у фонтан кохання та пристрасті.

Раніше ми повідомляли, що українцям показали великі пророчі слова Тараса Шевченка, сумнівів не залишається: "Завжди вірила, вірю і віритиму".