Бюджет на 2023 рік назвали воєнним та основну частину надходжень в казну буде направлено на військовий сектор. Однак деякі категорії громадян можуть розраховувати на підвищення виплат.

Мінімальна зарплата та пенсія залишаться без змін, доплати підвищать лише чотирьом категоріям пенсіонерів. Хто може розраховувати на доплати до основної пенсії? Про це повідомили у Пенсійному фонді.

Пенсіонери з понаднормовим стажем

Українці, які мають більше страхового стажу, ніж потрібно для виходу на пенсію, можуть розраховувати на надбавки. Це 1% від пенсії за кожний рік трудового понаднормового стажу. Максимальну доплату одержують пенсіонери зі стажем 35-40 років. Надбавку вираховують із прожиткового мінімуму, який станом на 2023 рік становить 2093 грн.

Вікові доплати

Тим українцям, які досягли 70 річного віку отримують доплати. Сума у ​​300 грн передбачена для 70-річних українців, 456 грн – для громадян 75-80 років, 579 грн – для пенсіонерів віком від 80 років.

Доплата на дітей

Пенсіонери, які утримують дітей віком до 18 років, отримують по 150 грн за кожну дитину. Виплату додають до пенсії за віком, вислугою років та інвалідності. Для отримання коштів необхідно звернутися до відділення ПФУ за місцем отримання пенсії та надати документи для підтвердження особи.

Популярні новини зараз

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Показати ще

Донори

Пенсіонерам, які мають статус почесного донора крові щомісяця 10% від прожиткового мінімуму доплачують. Наразі сума складає 258,90 грн. Статус почесного донора крові в Україні можна отримати, якщо безкоштовно здати 60 разових максимальних допустимих доз плазми або 40 разових максимально допустимих доз крові.

Нагадаємо, ми писали, що пільги у розмірі 100%, 50% і 25%: як українцям рахуватимуть доходи для отримання субсидії.

Як повідомляв "Знай.ua", чи чекати сповільнення зростання цін на продукти у 2023 році: українцям дали суперечливий прогноз.

Також "Знай.ua" інформував, коли Україна повністю забезпечуватиме себе власним газом: у Нафтогазі назвали терміни.