Про те, які слід зробити кроки, аби почуватися фінансово захищеним та мати іфнансову свободу, розповів експерт Василь Матій, сімейний фінансовий радник, партнер iPlan.ua та співзасновник бізнес-спільноти BOARD.

За його щирим переконанням, досягти фінансової свободи простіше, ніж здається. Про це він розповів у колонці mc.today.

Гроші. Фото: Youtube

Крок 1. Прорахувати витрати на місяць

Першим кроком на шляху до вашої фінансової свободи стане розуміння, яка цифра на банківському рахунку дасть змогу ходити на роботу залюбки. Спершу підрахуйте свої витрати на місяць. Далі отриману суму помножте на 150, скориставшись формулою, яка описана в книзі Бодо Шефера "Шлях до фінансової свободи".

Якщо отриману в результаті таких підрахунків кількість грошей проінвестувати з дохідністю 8-10 % річних, у місяць якраз матимете суму, необхідну для життя.

Популярні новини зараз

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показати ще

Я склав стратегічний план завоювання фінансової свободи. Його базовими елементами стали такi речi: сума, яку я прагну накопичити, розмір поповнень щомісяця, пасивний дохід у вигляді відсотків річних, податки та термін виконання. - зазначає експерт.

Крок 2. Чим наповнити рахунок "фінансової свободи"

Універсального рецепта підвищення рівня доходів не існує. Однак, бажано, незалежно від виду діяльності, докладати максимум зусиль до розвитку одночасно професійних навичок та особистісних. Сукупність цих двох видів умінь формує нас як унікальну особистість, складає наш інтелектуальний капітал.

Накопичування коштів на "рахунку фінсвободи" автор порівнює зі службою в армії, коли всі решта потреб окрім як віддавати данину Батьківщині йдуть на задній план.

Гроші. Фото: скрін youtube

Крок 3. Економія

Один з факторів, які необхідні для поліпшення свого фінансового стану, це збереження та економія фінансів. Заробити кошти це ще не примножити їх, адже можна з легкістю розтринькати будь-яку суму.

Завжди пам'ятайте про правило легендарного Воррена Баффета: не намагайтеся відкладати гроші після того, як ви їх витратили. Відкладайте їх відразу ж. Завдяки цьому правилу ви зможете сформувати в себе корисну звичку, і вам стане набагато простіше відкладати потрібну суму щомісяця.

Крок 4. Не лише депозит

Накопичувати кошти на депозиті, отримуючи від банку відсотки, – це гарна стратегія, але точно не найшвидша і не найефективніша. Існує багато фінансових інструментів, які стануть в пригоді тому, хто має гроші та бажання їх вкласти для отримання пасивного доходу.

Нагадаємо, ми писали, що українець розповів, як Ощадбанк "повісив" на нього кредит: "мінус" на карті взявся з нізвідки.

Як повідомляв "Знай.ua" Кабмін спрогнозував курс долара у 2023 році: гривня боротиметься.

Також "Знай.ua" інформував, "на біженцях заробляє": після піврічної окупації українці раділи життю на волі, але втрутився "ПриватБанк".